2024. július 9., 12:15

Közös kínai-fehérorosz hadgyakorlat a lengyel határ közelében

Fehéroroszország és Kína hétfőn közös hadgyakorlatot indított az Észak-atlanti Szerződés egyik tagállamának, Lengyelországnak a határától néhány kilométerre. 

Kína is részt vesz
Fotó: Facebook

A gyakorlat a NATO-csúcstalálkozó előestéjén kezdődött - jelentette kedden a Reuters a fehérorosz és a kínai védelmi minisztérium közleményére hivatkozva.

Nem világos, hogy hány katona vesz részt a manőverekben - tette hozzá a Reuters.

A világban zajló események riasztóak, a helyzet kilátástalan, ezért a taktikai feladatok végrehajtásának új formáit és módszereit fogjuk kiképezni"

- idézte a fehérorosz védelmi minisztérium Vagyim Denyiszenko vezérőrnagyot, a fehérorosz különleges műveleti erők parancsnokát.

A minisztérium a kínai katonák érkezéséről készült képeket is közzétette a közösségi hálózatán. Ez volt az első alkalom, hogy kínai repülőgép szállt le egy fehérorosz katonai repülőtéren - mutattak rá az ellenzéki Belaruski Hayun projekt megfigyelői, akik a főként orosz katonai eszközök mozgását figyelik az országban.

A Támadó sólyom kódnevű gyakorlat egy Breszt városához közeli katonai területen zajlik, és július 19-ig tart. A "terrorellenes gyakorlat" részeként a katonáknak az éjszakai partraszállást, a vízi akadályok leküzdését és a lakott területeken való műveleteket kell gyakorolniuk.

A közös kiképzés célja a résztvevő egységek összehangolásának javítása és a két hadsereg közötti gyakorlati együttműködés elmélyítése"

- közölte a kínai minisztérium.

A Telegram közösségi oldalon közzétett másik bejegyzésében a fehérorosz védelmi minisztérium azt állította, hogy a NATO-erők csoportosulása a fehérorosz határon gyorsan növekszik, ami növeli a feszültséget a térségben.

Országunk minden lehetséges intézkedést megtesz az eszkaláció megakadályozására. Ha azonban bárki átlépi a határainkat, a válasz kemény lesz"

- áll a közleményben.

A Reuters emlékeztetett arra, hogy a NATO washingtoni csúcstalálkozóján 32 tagország vezetői találkoznak, hogy megvitassák az orosz agressziónak több mint két éve ellenálló Ukrajna további katonai és pénzügyi támogatását. Fehéroroszország megengedte, hogy Oroszország 2022 februárjában állomáshelyként használja területét Ukrajna lerohanásához.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.