2022. június 6., 14:32

Kövér tegyen közzé igazolást saját mentális állapotáról – dagad a magyar-ukrán diplomáciai csörte

Kövér tegyen közzé igazolást saját mentális állapotáról. A magyarok a történelem során gyakran álltak a gonosz oldalán. És az mi volt, amikor a magyarok égettek meg elevenen ezreket? Ilyen és hasonló kijelentések árasztották el az ukrán médiateret, miután Kövér László, az Országgyűlés elnöke Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt bírálta.  

Kövér László
Fotó: Katona Tamás

Kövér László szombaton, a nemzeti összetartozás napja alkalmából nyilatkozott a HírTV-nek. A politikus elmondta, nem érti az ukrán elnök kemény szavait Magyarországgal szemben.

Nem emlékszem rá, hogy egy segítségre szoruló, bajban levő ország vezetője, olyan hangot mert volna megütni bármikor is, bárkivel szemben, mint amilyeneket Zelenszkij elnök úr – nemcsak velünk szemben, hanem mondjuk a német kancellárral szemben is a nagykövetén keresztül megüt. Általában, akár a magánéletben, a köznapi életben, akár a politikában az, aki segítségre szorul, az mindig csak kérni szokott, udvariasan. Akár persze konokul, kitartóan, de mindig csak kérni, soha sem követelőzni, és aztán végképp nem fenyegetőzni. Fenyegetőzni az ember általában az ellenségeivel szemben szokott. Azokkal szemben, akiket az ember barátul akar megnyerni, ritkán., Tehát itt van egy személyes, pszichés probléma, amivel én a magam részéről nem tudok mit kezdeni"

– fogalmazott a műsorban a magyar házelnök, aki szerint a háború után a kárpátaljai magyarságnak lehet félnivalója az ukránoktól.

Természetesen a nyilatkozat kiverte a biztosítékot Ukrajnában. Kövér partnere, az ukrán Legfelsőbb Tanács elnöke, Ruszlan Stefancsuk a Facebook-oldalán tett közzé rövid nyilatkozatot, mely szerint az egész demokratikus világ nem Zelenszkij kijelentésein lepődik meg, hanem Magyarország álláspontján, amellyel továbbra is kitartóan igyekszik besározni Ukrajnát, Oroszországot pedig mosdatni.

A magyar parlament elnökével szemben mi Ukrajnában – a kárpátaljai magyarok is – abban bízunk, hogy Ukrajna nyer, és hamarosan újjáépül.  Magyarországnak abba kell hagynia a múltbeli problémák éltetését, elengedni a személyes sérelmeket, és meg kell hallania, mit kér ma a kárpátaljai magyarság. És ez a fegyver, amivel megvédhetik otthonaikat az orosz hordáktól"

– írja a házelnök, akik szerint a kárpátaljai magyaroknak nem kell attól tartani, hogy ezek a fegyverek ellenük lesznek bevetve, mert az ilyen kijelentések szégyenletesek, felelőtlenek és az orosz agresszor kezére játszanak.

Ez a nyilatkozat még a diplomatikusabbak közül való. Andrij Szibiha, az ukrán elnöki hivatal munkatársa viszont már kimondottan uszító hangnemet ütött meg. "

A szamarat a füléről, a bolondot beszédéről ismered meg. Hosszú beszéd, rövid ész"

– idézett vélhetően ukrán közmondásokat Szibiha a Facebook-posztjában. "A történelem megy előre, Ukrajna nyer: minden Ukrajnában élő polgár büszke lesz államunkra, az ilyen "személyek" pedig a történelem szemeteskukájában végzik. A magyar nemzet bölcs, ezért az ideiglenes politikusokkal szemben mindig baráti kapcsolatot fog fenntartani az ukrán néppel – vélekedik Szibiha, aki szerint Kövér kijelentése tiszteletlen, politikushoz méltatlan. De ezen nem lepődik meg, Kövért ugyanis a DNS-ében is fasisztának tartja. "Szeretném hallani a politikus értékelését arról is, amikor a magyar nácik elevenen égettek meg több ezer embert Korjukivka faluban, ez a második világháború egyik legborzalmasabb bűne. Minden magyar fasiszta katona lelkileg egészséges volt?  – teszi fel a kérdést Szibiha, figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy a mészárlást német SS-csapatok követték el.

Oleh Nyiokolenko külügyi szóvivő szerint az ukrán külügy elvárja, hogy Kövér László tegyen közzé igazolást mentális egészségi állapotáról. "Kövér úr szavainak további értékelése közvetlenül függ a tanúsítványban foglaltaktól" – írja a külügyi szóvivő, aki szerint a magyar politikusok továbbra is áztatják Ukrajnát és fehérítik Oroszországot, ezen azonban nem lepődik meg, mert "Magyarország a történelem során többször is a rossz oldal felé orientálódott."

Akinek van hozzá idegzete, érdemes végigböngészni a posztok alatti kommenteket is, melyek segítenek képet alkotni, ha nem is az ukrán néplélekről, de az ukrán Facebook-felhasználók kommentelői egy részének mentális berendezkedéséről.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.