2022. április 27., 17:53

Koszovóba küld külföldi elítélteket Dánia

Aláírták azt a megállapodást, melynek értelmében Dánia 2023-tól Koszovóba küldhet külföldi elítélteket, hogy ott töltsék le büntetésüket, mielőtt kitoloncolják őket - jelentette be szerdán a dán igazságügyi minisztérium.

börtön
Fotó: pixabay.com
képünk illusztráció

A megegyezés értelmében Dánia 2023-tól 300 elítéltet küldhet a Koszovó keleti részén fekvő Gjilan börtönébe. Mint azt Nick Haekkerup dán igazságügyi miniszter elmondta, az "úttörő" megállapodás segít enyhíteni a dán börtönök túlterheltségén.
Az elítéltekre a szabadságvesztés letelte után kitoloncolás vár Dániából, így amint letelik a börtönbüntetésük, a tervek szerint visszaküldik őket hazájukba. Haekkerup korábban azzal indokolta a két ország közti megegyezést, hogy ha az elítéltek a börtönbüntetést sem Dániában töltik le, azzal világossá válik számukra, hogy nincs jövőjük az országban.
Mivel a megállapodás kimondja, hogy a Koszovóba szállított rabok számára biztosítani kell a dán fogvatartási feltételeket, a Gjilanban kibérelt börtöncellákat felújítják.
A megállapodás akkor léphet érvénybe, ha mindkét ország parlamentje jóváhagyja.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.