Koronavírus - Lemondott a cseh közegészségügyi intézet vezetője, botrányok az oltásnál

2021. január 14., 16:47
ma7 | MTI

Lemondott tisztségéről csütörtökön Pavel Brezovsky, a cseh Nemzeti Közegészségügyi Intézet (SZU) vezetője, miután napvilágot láttak olyan értesülések, amelyek szerint az intézet koronavírus elleni oltáshoz juttatta olyan alkalmazottait és hozzátartozóikat is, akik nem tartoznak a különösen veszélyeztetett csoportokhoz - közölte a médiával Jan Blatný cseh egészségügyi miniszter.

Andrej Babiš és Jan Blatný

Andrej Babiš miniszterelnök úgy fogalmazott:

a hasonló túlkapások soha nem ismétlődhetnek meg.

A kormányfő teljességgel elfogadhatatlannak minősítette a SZU vezetése által tanúsított magatartást.

A Seznam Zprávy független cseh hírportál szerdán arról számolt be, hogy

az SZU vezetése ezer adagot osztott ki a Pfizer koronavírus elleni vakcinájából a SZU alkalmazottai és hozzátartozóik között.

A hírportál szerint a törvény értelmében a SZU alkalmazottai ugyan egészségügyi dolgozóknak minősülnek, de legtöbbjük nem tartozik a veszélyeztetett csoportokhoz.

Klára Doláková, a SZU szóvivője visszautasította az erről szóló információkat, de a miniszter közölte, bekéreti Brezovskyt, hogy magyarázattal szolgáljon. Blatný szerint

"semmiképpen sem lehetséges tolerálni olyan helyzetet", amely során valaki jogosulatlanul hamarabb jut hozzá a vakcinához, mint az idősek és egészségügyi dolgozók egyértelmű kritériumok mentén tisztázott, elsőbbséget élvező csoportja.

A cseh egészségügyi miniszter elmondta, hogy csütörtök reggel beszélt Brezovskyval.

Tisztában van azzal, hogy mennyire súlyos a helyzet, és a mai nap folyamán lemondott

- közölte.

Babiš csütörtökön megismételte, hogy az egészségügyi dolgozók és az idősek abszolút elsőbbséget élveznek, és a SZU-ban elkövetett túlkapások elfogadhatatlanok.

A SZU biztosítja azoknak a laboratóriumoknak a működését, amelyek a fertőzöttek mintáival dolgoznak, és a koronavírus újabb mutációját vizsgálják. 

Számos olyan alkalmazott van, aki valóban a (koronavírus elleni védőoltás szempontjából) elsőbbséget élvező csoportba tartozik, mivel fertőző anyaggal dolgoznak, de ez semmiképpen sem igazolhatja azt, ami történt a hírportál beszámolói szerint

- szögezte le Blatny.