2023. október 9., 14:57

Kínai elnök: Kínának és az Egyesült Államoknak együtt kell működnie

Kínának és az Egyesült Államoknak tisztelnie kell egymást és együtt kell működnie a kínai-amerikai kapcsolatok előmozdítása érdekében - mondta Hszi Csin-ping kínai elnök hétfőn Pekingben Chuck Schumer amerikai szenátusi vezetőnek.

Kína nagyvonalú?
Kínai-amerikai egyeztetés
Fotó: TASR
Kína és az Egyesült Államok kapcsolatai a legfontosabb kétoldalú kapcsolatok a világon, és szeretném megragadni ezt az alkalmat, hogy meghallgassam a másik oldal véleményét"

- mondta Hszi.

A kínai állami média szerint Hszi azt is hozzátette, hogy több amerikai szenátort is szívesen látnak majd Kínában, és remélhetőleg a két ország törvényhozói több eszmecserét folytatnak majd.

Kína és az Egyesült Államok gazdasága szorosan összefonódik, és a két ország kölcsönösen profitálhat egymás fejlődéséből"

- mondta el a kínai elnök.

A Szenátusban szűk többségben lévő demokrata párti frakciót vezető Schumer jelenleg kétpárti kongresszusi küldöttség élén tartózkodik Kínában, s később Dél-Koreában és Japánban tesz látogatást. Célja az amerikai gazdasági és nemzetbiztonsági érdekek előmozdítása.

Az Egyesült Államokban a félvezetők és más technológiák kínai exportjáról tavaly fogadtak el törvényjavaslatot, majd ezután Schumer és a demokrata párti vezetők májusban azt mondták, hogy olyan törvényt fognak előterjeszteni, amely korlátozza a Kínába irányuló technológiatranszfert, elrettenti Kínát attól, hogy konfliktust kezdeményezzen Tajvannal, valamint szigorítja azokat a szabályokat, amelyek megakadályozzák, hogy amerikai tőke kínai vállalatokhoz kerüljön.

Ezzel kapcsolatban Schumer hétfőn megismételte, hogy az utazás fő célja a gazdasági kölcsönösség és az amerikai vállalkozások számára egyenlő feltételek megteremtése Kínában, és biztosította, hogy Washington nem törekszik konfliktusra Pekinggel.

Kínának is egyenlő feltételeket kell biztosítania az amerikai vállalatok és munkavállalók számára. Sok amerikai, beleértve a mi küldöttségünket is, nem hiszi, hogy ez a tisztességes bánásmód most megvan"

- mondta Schumer.

A hat szenátorból álló csoport, amelynek társelnöke a republikánus Mike Crapo, a látogatások során a három ország kormányzati és üzleti vezetőivel, valamint a térségben működő amerikai vállalatok tisztviselőivel találkozik majd.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.