2024. március 10., 11:39

Kína fokozza Oroszország támogatását a műholdas rendszerek terén

A londoni székhelyű Royal United Services Institute (RUSI) biztonsági agytröszt jelentése szerint Oroszország fokozza az együttműködést Kínával az 5G hálózatok és a műholdas rendszerek terén.

Kínai fejlesztések segítik az oroszokat
Fotó: Deposiphotos

Ezek a technológiák katonai áttöréshez vezethetnek Ukrajnában, mivel támogatást nyújtanak a meglévő fegyverekhez és katonai rendszerekhez - figyelmeztetnek a szakértők.

Peking régóta állítja, hogy nem ad el fegyvereket Oroszországnak, de a Nyugat többször is azzal vádolta, hogy olyan technológiatranszfereket folytat, amelyek Oroszország számára előnyösek a háborúban. Kínai vállalatok állítólag titokban például "vadászfegyvereket" vagy drónokat adnak el Oroszországnak.

A drónok és a fejlett technológiák nélkülözhetetlenek a hadviselésben, például a hírszerzésben vagy a légi csapásokban, de állandó összeköttetésre és térinformatikai információkra van szükségük, amelyeket a leggyorsabban az 5G hálózatok és a műholdas eszközök biztosítanak. A RUSI jelentése szerint Kína így a Kreml számára potenciális lehetőséget kínál az ukrajnai katonai áttöréshez.

Az elmúlt években az orosz-kínai együttműködés a modern technológiák területén például egy sor megállapodást eredményezett a kínai Huawei vállalat és az orosz MTS és Beeline cégek között, amelyek - mint a Szabad Európa Rádió emlékeztet - az orosz hadiipari komplexumhoz fűződő kapcsolataik miatt Kanada szankciós listáján szerepelnek.

A Huawei világelső az 5G technológia terén, de a biztonsága már régóta vita tárgyát képezi. Tavaly például a német belügyminisztérium újra elindította a vitát azzal, hogy átfogó vizsgálatot folytatott a Huawei készülékek és technológiák használatának biztonságával kapcsolatban, majd ezt követően ajánlást tett a használatuk korlátozására, mivel Kína a márka termékein és technológiáin keresztül potenciálisan hozzáférhet érzékeny információkhoz - írja a China Observers in Central and Eastern Europe.

Az 5G-hálózatok háborús használata egyelőre belső akadályokba ütközik Oroszországban, de Jack Crawford, a RUSI elemzője a Szabad Európa Rádiónak elmondta, hogy az 5G a közeljövőben prioritássá válhat a Kreml számára.

Oroszország és Kína között már jó ideje létezik együttműködés a műholdas berendezések terén. Moszkva pedig például 2022-ben fokozta a műholdas megfigyelésben és a szükséges szoftverek fejlesztésében részt vevő orosz és kínai vállalatok közötti együttműködést.

A műholdas technológiák kép- és terepadatokat vagy időjárási információkat gyűjtenek. A háborúban például javítják a logisztikát, nyomon követik a csapatmozgásokat és növelik a célzás pontosságát.

Emellett például az orosz GLONASS navigációs rendszer és annak kínai megfelelője, a Beidou közötti kapcsolatot is erősítik. A 2018-as és 2022-es megállapodások alapján Oroszországban három kínai, Kínában pedig három orosz megfigyelőállomást építettek ki.

A kínai létesítmények a Moszkvától mintegy 100 kilométerre fekvő Obnyinszk városában, a szibériai Irkutszkban és az orosz Távol-Keleten található Petropavlovszk-Kamcsatszkij városában létesültek. A RUSI szerint már most érezhető, hogy az orosz rakéta- és dróncsapások pontosabbá váltak az Ukrajnához legközelebb eső obninszki állomásnak köszönhetően.

A RUSI jelentése az Egyesült Államok közelmúltbeli fejleményeire épül. Az USA február 23-i szankciós listáján több kínai vállalatot is megemlít, amelyek lehetővé teszik Oroszország számára a meglévő szankciók kijátszását, és támogatást nyújtanak háborús erőfeszítéseihez.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.