2022. augusztus 3., 10:46

Kína bekérette az Egyesült Államok pekingi nagykövetét

Bekérette a kínai külügyminisztérium helyi idő szerint kedd este az Egyesült Államok pekingi nagykövetét, s határozott tiltakozását fejezte ki Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatása miatt. Peking emellett gazdasági szankciókat is kivetett a szigetre.

Kína
Fotó: TASR/AP

A Hszinhua kínai állami hírügynökség szerint Nicholas Burns nagykövetet Hszie Feng külügyminiszter-helyettes fogadta, aki leszögezte: Pelosi látogatása sérti a Peking által vallott egy Kína elvét.

Hszie egyúttal azt vetette Washington szemére, hogy mást tesz, mint amit mond, a látogatás kapcsán pedig leszögezte: Kína nem fogja ölbe tett kézzel tűrni.

Felrótta emellett az amerikai külügyminisztériumnak, hogy a tárca weboldaláról eltűnt a Tajvan Kína része felirat, és aggodalmát fejezte ki az Egyesült Államok növekvő tajvani fegyverexportja miatt.

Sürgette egyúttal Washingtont, tegyen lépéseket a helyzet enyhítésére, mielőtt túl késő lesz.

A kínai kormány egyúttal bejelentette, hogy leállította a természetes homok tajvani exportját, valamint a szigetről érkező hal-és gyümölcsimportot.

A szankciók mindazonáltal nem érintik a chipeket és más ipari termékeket.
A politikai feszültség ellenére Kína a sziget legnagyobb kereskedelmi partnere.

Peking hevesen tiltakozott a látogatás ellen, Kína ugyanis a saját részének tekinti az 1949 óta önálló politikai vezetéssel bíró szigetet.

Washington a sziget legnagyobb fegyverszállítója. Maga Pelosi Caj Jing-ven tajvani elnökkel közös, szerdai sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy

bár kormánya a status quo híve, az Egyesült Államok nem hagyja magára Tajvant, egyúttal méltatta a sziget demokratikus berendezkedését.

Pelosi a tervek szerint a hét második felében Japánba látogat, ahol Kisida Fumio miniszterelnökkel is találkozik.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.