2022. november 22., 12:54

Két nappal elhalasztotta a szerbiai rendszámmal közlekedő koszovóiak büntetését Pristina

Elhalasztotta azoknak a koszovói szerb autósoknak a megbüntetését Pristina, akik továbbra is Szerbiában kiadott rendszámtáblájú autóval közlekednek Koszovó területén - közölte internetes oldalán a Koha Ditore című pristinai napilap kedden.

koszovó
Képünk illusztráció.
Fotó: Twitter

A lap a koszovói miniszterelnöknek a közösségi médiában közzétett üzenetét idézte, amelyben Albin Kurti közölte, hogy elfogadja az Egyesült Államok koszovói nagykövetének a javaslatát, és 48 órával elhalasztja a pénzbüntetések kirovását. A koszovói kormányfő hozzátette:

örül annak, hogy a következő két napban az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval együtt dolgozhat a megoldási lehetőségek felkutatásán.

Novembertől a Koszovóban élő szerbek nem használhatják tovább a Szerbiában kiadott rendszámtábláikat, azokat koszovóira kellene cserélniük. Albin Kurti koszovói miniszterelnök eredetileg augusztus elsejétől szándékozta bevezetni az intézkedést, az Egyesült Államok közbenjárására azonban előbb szeptember elsejére, majd november elsejére halasztotta a szabályozás bevezetését.

Az intézkedésről szóló hír július végén felháborodást keltett a Koszovó északi részén élő szerbek körében, akik a határátkelők közelében úttorlaszokat állítottak fel. A halasztás hírére később eltávolították azokat, de a helyzet továbbra is feszült maradt.
Albin Kurti október végén bejelentette: annak ellenére sem halasztja el a rendszámtáblacserét, hogy nyugati partnerei arra kérték, adjon még tíz hónapot a helyi szerbeknek. Mint mondta,

körülbelül tízezer jármű rendszámtábláját kell lecserélni, mert azokat még akkor adták ki, amikor Koszovó Szerbiához tartozott.

Végül úgy döntött, hogy fokozatosan, jövő áprilissal bezárólag vezeti ki a Szerbiában kiadott rendszámokat, a figyelmeztetések azonban már megkezdődtek.

Az előzetes bejelentések szerint a pénzbüntetések kirovása november 21-én, későbbi módosítás szerint november 22-én kezdődött volna, ám hétfőn Brüsszelben újra tárgyalóasztalhoz ültették a koszovói kormányfőt és Aleksandar Vucic szerb elnököt, hogy uniós közvetítéssel találjanak megoldást a feszültséget okozó helyzetre.

A tárgyalások nem jártak sikerrel, Pristina azonban bejelentette: a következő két napon még nem bünteti 150 euróval azokat, akik nem cserélték le rendszámtábláikat.

A rendszámtáblavitára a Koszovó északi részén élő szerb kisebbség képviselői november első hetében reagáltak. Úgy döntöttek,

kivonulnak a koszovói állam intézményeiből, és mindaddig nem térnek vissza, amíg Koszovó nem teljesíti a 2013-ban brüsszeli közvetítéssel aláírt megállapodásban foglaltakat, illetve nem alakítja meg a koszovói szerb önkormányzatok közösségét.

Pristina erre azért nem hajlandó, mert e lépéssel nagyobb autonómiát biztosítana az egyébként is csak a belgrádi kormányt elismerő szerbeknek. A pristinai vezetés viszont úgy döntött, nem vár arra, hogy visszatérjenek hivatalukba a kisebbségi szerbek, ezért előrehozott polgármesterválasztást írtak ki az érintett önkormányzatokban, az üresen maradt rendőri, bírói, ügyészi és hivatalnoki tisztségeket pedig albánokkal töltik fel.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem ismer el, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.