Kárpátalját vörös zónába sorolta az ukrán kormány

2021. március 6., 14:35
ma7 | MTI

Ukrajnában ismét sok, több mint kilencezer új koronavírusos beteget regisztráltak egy nap alatt, Kárpátalját pedig a legsúlyosabb helyzetű, „vörös” zónába sorolta a kormány válságstábja szombati rendkívüli ülésén.

Ukrajna koronavírus
Fotó: TASR/AP

A hivatalosan közölt adatok alapján szombatra 9144 új esettel 1 394 061-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma az országban, az elhunytaké pedig 156-tal 26 919-re. Eddig 1 194 373-en gyógyultak meg, közülük előző nap kevesebb mint 3400-an,

az aktív betegek száma így több mint 5600-zal 172 769-re nőtt.

Az elmúlt napban ismét kimagaslóan sok, 3309 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba, számuk már negyedik napja haladja meg a háromezret.

A legtöbb új beteget, 682-őt megint az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban, Kijevben jegyezték fel, Kárpátalján pedig 665-öt, amivel a megye ötödik helyre került a napi statisztikában.

Anatolij Poloszkov kárpátaljai kormányzó már előző nap válságosnak nevezte a helyzetet a megyében,

kiemelte, hogy a kórházak telítettsége elérte a 81 százalékot.

Oleh Nemcsinov kabinetminiszter szombaton a Telegram üzenetküldő portálon közölte, hogy

a válságstáb rendkívüli ülésén Kárpátalja is „vörös” besorolást kapott

három nyugati régió, Ivano-Frankivszk, Zsitomir és Csernyivci után. Ez a megyében hétfőtől lép életbe.

A „vörös” besorolás Ukrajnában gyakorlatilag teljes zárlatot jelent a legszigorúbb korlátozásokkal

 bezárnak az iskolák, a vendéglátóhelyek, a sportlétesítmények, tiltott mindenféle tömegrendezvény és csak bizonyos termékeket, csak azok az üzletek tarthatnak nyitva, amelyek alapvető szükségleti cikkeket, azaz főleg élelmiszereket, gyógyszereket, háztartási és illatszereket, valamint állateledeleket, magvakat és növényvédőszereket árusítanak.

Közben a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) legfrissebb felmérése azt mutatta, hogy

az ukránoknak mindössze a 24,1 százaléka kész beoltatni magát koronavírus ellen,

60,2 százalékuk pedig elutasító választ adott. Szerhij Komisszarenko akadémikus, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) alá tartozó biológiai biztonsággal foglalkozó bizottság vezetője ugyanakkor egy tévéműsorban kijelentette, hogy legalább 30 millió embert kellene Ukrajnában beoltani még az év végéig, különben bajban lesz az ország a vírus új variációinak megjelenése miatt. Ukrajnában eddig 15 758-an kapták meg a védőoltást.

Kövesse facebook oldalunkat is!