2020. október 21., 20:03

Iohannis: a világjárvány ellenére a romániai voksolást meg kell tartani

Klaus Iohannis román államfő szerint a koronavírus-járvány ellenére a december 6-ára kitűzött parlamenti választásokat meg kell tartani, mert a parlament jelenlegi, a Szociáldemokrata Párt (PSD) által uralt többsége "kártékony", és már rég nem tükrözi a választók akaratát.

Klaus Iohannis díja
Klaus Iohannis
Fotó: Archívum

Rámutatott: a választásokat az alkotmány szerint legfeljebb március közepéig lehetne halogatni, a jelenlegi parlament mandátuma azonban december 20-án lejár, azt követően pedig már nem fogadhat el sarkalatos törvényeket.

Iohannis szerint tisztességtelen dolog azzal áltatni az embereket, hogy a világjárvány véget érhet márciusig. A demokratikus intézményeknek nem szabad lebénítani, "katasztrofális" lenne, ha ilyen nehéz helyzetben a törvényhozás csak korlátozott hatáskörrel működne - vélekedett az államfő.

A jobboldali elnök újabb éles támadást intézett a PSD ellen amiatt, hogy a parlament kedden Florin Iordachet választotta meg a törvényhozási tanács élére. Szerinte a jelenlegi parlamenti többség kártékonyságát jelzi az, hogy a - büntetőjog korrupcióellenes szigorát enyhítő, a 2017-es tömegtüntetések miatt visszavont - 13-as sürgősségi kormányrendelet atyjára bízták a törvénytervezeteket előzetesen véleményező konzultatív testület vezetését.

A PSD mindig megtalálta a módját, hogy szolgáit jól fizető állami állásokkal jutalmazza"

- jegyezte meg Iohannis.

Újságírói kérdésre válaszolva furcsának és értelmetlennek nevezte, hogy volt pártja, a kisebbségben kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) - amellyel valószínűleg együtt kell működnie a PNL-nek, ha a választások után kormánytöbbséget akar alkotni - most egymást vádolja "árulással" Iordache megválasztása miatt.

Iohannis nem akart válaszolni arra, hogy hajlandó lenne-e más miniszterelnököt jelölni, ha az USR - a Iordache-botrány miatt - ezt szabná meg koalíciós együttműködése feltételéül, de megerősítette, hogy számára továbbra is a PNL-t vezető Ludovic Orban miniszterelnök jelenti az "első opciót" a választások után megalakuló kormány miniszterelnöki tisztségére.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.