2022. szeptember 16., 08:17

Hszi Csin-ping nem akart a pápával találkozni

A Vatikán kezdeményezte Ferenc pápa és Hszi Csin-ping kínai elnök találkozóját míg mindketten a kazah fővárosban, Nur-Szultanban tartózkodtak, de a pekingi vezetés időhiányra hivatkozva elutasította ezt - közölte csütörtökön egy szentszéki forrás.

hszi-csin-ping.jpg
Fotó: Hou Hvi Jung

Az illetékes nem részletezte, hogy a Vatikán mikor, illetve hogyan vette fel a kapcsolatot az esetleges találkozó ügyében a pekingi vezetéssel, amellyel így is kényes párbeszédet folytat a római katolikus egyház helyzetéről Kínában. Úgy fogalmazott, hogy a Vatikán "jelezte elérhetőségét", a kínai fél ugyan "értékelte a gesztust", de azt mondta, hogy Hszinek nem maradt szabad ideje.

Ferenc pápa és Hszi is szerdán Nur-Szultanban tartózkodtak. A katolikus egyházfő a világvallások vezetőinek kongresszusán vett részt, míg a kínai államfő hivatalos látogatáson volt. Hírügynökségek megjegyezték, hogy kettejük találkozója történelmi jelentőségű lett volna.

Ferenc pápa kedden úton a közép-ázsiai országba a repülőgépen őt kísérő újságírók esetleges találkozót feszegető kérdéseire felelve azt mondta, hogy "nincsenek híreim erről". Amikor pedig arról faggatták, hogy hajlandó lenne-e Kínába elutazni, azzal válaszolt, hogy erre mindig kész.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.