2022. február 9., 14:47

Hollandia megnöveli NATO-katonái létszámát Litvániában

Hollandia megnöveli NATO-katonái számát Litvániában - jelentette be Kajsa Ollongren védelmi miniszter szerdán a litvániai Rukla városa mellett fekvő katonai bázisról adott sajtónyilatkozatában.

Nato
Fotó: pixabay.com
Elkötelezettek vagyunk a megerősített többnemzetiségű zászlóalj-harccsoport jelenléte mellett, csapataink létszámát 270-ről 350-re növeljük

- közölte a miniszter.

A holland védelmi tárca honlapján közzétett sajtóközlemény szerint Litvániában a hangsúly a nemzetközi katonai gyakorlatokon van.

Ezzel a szövetség egyértelmű jelzést küld Oroszországnak: a NATO arra képezi ki katonáit, hogy együtt, és hatékonyan álljanak ki minden lehetséges fenyegetéssel szemben

- olvasható a weblapon.    

A Litvániában állomásozó holland csapatok

a német vezetésű, NATO-csoport részét képezik. A NATO-csapatokat 2017-ben telepítették litván földre, miután Oroszország annektálta a Krím-félszigetet.

A múlt héten a holland kormány bejelentette, hogy a májustól decemberig tartó időszakra egy hadihajóval, további orvosi ellátmánnyal, robbanóanyag-mentesítési szolgálattal járul hozzá a szövetségesek missziójához.

A hágai kormány januárban arról is döntött, hogy áprilisban és májusban két F-35-ös vadászgépet állomásoztat Bulgáriában, mintegy 90 fős támogató személyzettel, továbbá kétéltű szállítóhajót és két szárazföldi egységet is telepít az országba.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.