2021. október 8., 17:29

Hamarosan a tizenkét év alattiak is felvehetik az oltást az USA-ban

A Pfizer a héten nyújtotta be az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelethez (FDA) az 5–11 éves gyermekek számára kifejlesztett vakcina engedélyezésére vonatkozó kérelmet. Az amerikai vállalat, a német BioNTech együttműködésével, júniusban kezdte el tesztelni 12 év alatti gyermekeken a kisebb dózisú vakcinát és a pozitív eredményeknek köszönhetően akár már októberben olthatják vele a fiatalokat.

Gyermeki vakcinák
Illusztráció
Fotó: unsplash.com

Az FDA a hírek szerint nem késlekedik az engedély elbírálásával, október 26-án döntenek róla. A sietség nem véletlen, az új tanév kezdetével ugrásszerűen nőtt meg a fertőzöttek aránya az iskolások körében. Az aktív esetek száma az elmúlt hetekben átlépte az egymilliót, a járvány eleje óta pedig összesen 5,5 millió gyermek kapta el a fertőzést. 

A koronavírushoz köthető államokbeli összhalálozás 0,25 százalékát teszik ki a 18 év alatti fiatalok, azonban a vírusnak a fejlődő szervezetre gyakorolt hosszú távú hatásai még mindig ismeretlenek. 

A delta variáns sokkal gyorsabban terjed, mint eddigi elődei, az iskolai osztálytermek pedig melegágyai a fertőzésnek. A Washington Post cikke szerint a járvány kezdete óta először augusztusban volt magasabb a fiatalok aránya az új fertőzöttek között, mint a 18 év feletti korosztályé.

Azonban nem az Egyesült Államok az egyetlen ország, melynek komoly problémát okoz a növekvő fertőzöttszám a gyermekek körében.

Gyermekeknek vakcina
Illusztráció
Fotó:  unsplash.com
Nagy-Britanniában a nyár végére már több mint 2300 18 év alattit ápoltak kórházban, valamint körülbelül 34 ezerre tehető azoknak a fiataloknak a száma, akik az elhúzódó koronavírus tüneteitől szenvednek.

Egy friss kutatás szerint, melynek mintáját közel húszezer fiatal adta, a hosszú lefolyású megbetegedések gyakoribbak a gyermekeknél, mint azt eddig gondoltuk volna. A tünetek közé tartozik a fejfájás, hasi fájdalom, fáradtság, koncentrációs nehézségek és alvászavar. Ezek átlagosan 4–12 hétig jelentkeznek a felépülés után. Nagy-Britanniában a növekvő esetszámok ellenére mindössze a 18 év alattiak két százaléka van beoltva, a tapasztalat azonban azt mutatja, hogy az oltás a fiatalok körében nagyon hatékonyan megtudja fékezni a vírus terjedését. Spanyolországban és Írországban alig több, mint húsz százalék fölötti a 18 éven aluliak átoltottsága, mégis jóval kevesebben kapják el a betegséget.

A Pfizer nyilatkozata szerint 2021. utolsó negyedévére remélhetőleg sikerül a két–öt éves, valamint a hat hónapos–két éves korosztály számára is biztonságos és hatékony vakcinát kifejleszteniük.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.