Gyanús haláleset egy csehországi kórházban

2021. február 23., 10:50
ma7

A szomszédos Csehországban a rendőrök vizsgálják annak a 82 éves nőnek a halálát, aki koronavírus-fertőzés miatt került kórházba, majd tüdőgyulladásban halt meg.

koronavírus Csehország
Fotó: TASR
Illusztrációs felvétel

Az eset Sušice városában történt, Plzeň tartományában. A történet azért is érdekes, mert az orvosok a halála előtti napon levették a lélegeztetőgépről és az intenzív osztályra szállították. A cseh Právo napilap információi szerint

a rendőrség vizsgálatot indított az ügyben, orvosi gondatlanság miatt.

A kórház igazgatója, Jiří Vlček azonban visszautasít bármiféle gyanúsítást. Elmondása szerint

az orvosok mindent pontosan a protokoll szerint hajtottak végre, ahogy minden koronavírusos betegnél.

Az igazgató elmondta, vannak esetek, amikor a beteget a lélegeztetőgépről leveszik, de még véletlenül sem azért, mert valaki másnak nagyobb szüksége lenne rá, hanem mert az adott páciens állapotán már nem lehet segíteni.

Azt is kihangsúlyozta, hogy az ilyen esetekben a családnak ebbe bele kell egyeznie, illetve az orvosi dokumentáció alapján döntenek. A kórház vezetője szerint minden életért kár, de egyszerűen vannak esetek, amikor a lélegeztetőgép sem tud segíteni.

Az igazgató hozzátette, hogy a múlt hónapban nyolc ilyen eset is volt, hogy a pácienseket, többnyire idős embereket, le kellett venni a lélegeztetőgépről, mert már nem tudtak rajtuk segíteni.

A nyomozáshoz annyit tett hozzá, hogy

a rendőrség egy volt kórházi dolgozótól kapta a panaszt, akit régen elbocsátottak. A kórház igazgatója személyes bosszút lát az ügy mögött.

Kövesse facebook oldalunkat is!