2022. augusztus 4., 09:30

Felelőtlennek nevezte a kínai külügyminiszter az amerikai házelnök tajvani látogatását

Felelőtlennek és észszerűtlennek nevezte csütörtökön a kínai külügyminiszter Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatását.

Kína
Fotó: TASR/AP
A kép illusztráció

A CCTV kínai állami műsorszolgáltató közlése szerint Vang Ji Phnompenben, a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) külügyminisztereinek találkozóján elmondott beszédében leszögezte:

Kína minden diplomáciai eszközzel igyekszik megakadályozni a válságot, de nem fogja tűrni, hogy alapvető érdekei sérüljenek.

A lépések, amelyeket Peking tesz, szükségesek, átgondoltak és a nemzetbiztonság, valamint Kína szuverenitásának megvédésére irányulnak, és nem sértik a nemzetközi jogot

- fogalmazott Vang.

Mindeközben

csütörtökön a kínai néphadsereg újabb hadgyakorlatba kezdett Tajvan környékén, a kínai állami televízió szerint a helyi idő szerint vasárnap délben befejeződő műveletben a haditengerészet és a légierő is részt vesz, és éleslövészetet is tartanak.

A bejelentésre reagálva a Tajvanon kormányzó Demokratikus Haladó Párt (DPP) azt vetette Peking szemére, hogy az illegális hadgyakorlatokkal feszültséget szít a térségben.

A kínai hadsereg Pelosi Tajvanra érkezése napján, kedden már hadgyakorlatot kezdett a zónában. Peking hevesen tiltakozott a látogatás ellen, Kína ugyanis a saját részének tekinti az 1949 óta önálló politikai vezetéssel bíró szigetet.

Jóllehet az Egyesült Államok hivatalosan nem ismeri el Tajvant, Washington a sziget legnagyobb fegyverszállítója. Maga a házelnök Caj Jing-ven tajvani elnökkel közös, szerdai sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy bár kormánya a status quo híve, az Egyesült Államok nem hagyja magára Tajvant, egyúttal méltatta a sziget demokratikus berendezkedését.
Pelosi szerdán Dél-Koreába utazott tovább.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.