2023. április 5., 20:03

Emmanuel Macron: Európának el kell kerülnie Kínához fűződő kapcsolatainak erodálódását

Európának el kell kerülnie, hogy kereskedelmi és diplomáciai kapcsolatai Kínával lassan leépüljenek, erodálódjanak - hangoztatta Pekingben szerdán a hivatalos látogatáson Kínában tartózkodó Emmanuel Macron francia elnök.

Az APEC-et motiválná
Emmanuel Macron
Fotó: TASR
Egyre erősebbek azok a hangok, amelyek súlyos aggodalmukat fejezik ki a Nyugat és Kína kapcsolatai miatt, egy részük pedig olyan következtetést von le, hogy belekerültünk egy feszültségspirálba, amelyből nem tudunk kitörni

- fogalmazott Macron újságírók előtt Franciaország pekingi nagykövetségén.

A helyzet szerinte olyan benyomást kelt sokakban, mintha megkezdődött volna a kínai gazdaságtól történő függetlenedés folyamata, csupán az üteme és az intenzitása a kérdés.

Én nem hiszek ebben a forgatókönyvben

- jelentette ki.

Macron a riporterekkel folytatott beszélgetésében kitért arra is, hogy szerinte Kínának nem érdeke Oroszország fegyverrel történő ellátása, ugyanis Párizs szerint ezzel bűnrészessé válna a nemzetközi jog megsértésében.

A francia államfő háromnapos látogatásra érkezett Kínába, és erre invitálta Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét is azzal a céllal, hogy egyfajta európai egységet képviseljenek. Párizsban korábban ugyanis bírálták Olaf Scholz német kancellárt, amiért tavaly év végén egyedül utazott Kínába.

Ursula von der Leyen elfogadta az invitálást, de később indult el Pekingbe, mint Macron. Neki ez lesz az első útja Kínába az Európai Bizottság elnökeként. Nemrég egy brüsszeli előadásában felszólította az uniós országokat:

lépjenek fel Kína és a kínai befolyás ellen.

Kijelentette azt is, hogy az Európai Uniónak csökkentenie kell kitettségét a kulcsfontosságú alapanyagok területén.
Von der Leyen elutazása előtt közölte: kínai tárgyalásait szeretné arra is felhasználni, hogy rávegye Pekinget, használja befolyását Moszkvánál az ukrajnai béke mihamarabbi elérése érdekében, de legalábbis szeretné "lebeszélni vendéglátóját arról, hogy közvetlenül is támogassa" Oroszország háborúját.

Hszi Csin-ping kínai államelnök és európai vendégeinek tárgyalására csütörtökön kerül sor.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.