2023. július 12., 12:09

Dél-Koreának, Japánnak, Ausztráliának és Új-Zélandnak össze kell fognia a NATO-val

Dél-Koreának, Japánnak, Ausztráliának és Új-Zélandnak a NATO-val összefogva kell erős kollektív biztonsági keretet kialakítania - jelentette ki Jun Szok Jol dél-koreai elnök szerdán Vilniusban, ahol a NATO-csúcstalálkozó alkalmából folytatott tanácskozást a katonai szövetség ázsiai-csendes-óceáni partnereinek vezetőivel.

Keleti nyitás?
Jens Stoltenberg - Kisida Fumio - Jun Szok Jol
Fotó: TASR/ma7

Ki kell használnunk a lehetőséget, hogy erősítsük együttműködésünket a NATO-val, és vezető szerepre törjünk az ázsiai-csendes-óceáni régió biztonsága terén - tette hozzá a dél-koreai államfő.

Kisida Fumio japán miniszterelnök egyetértett Junnal, és jelezte: határozottan elítéli a legutóbbi észak-koreai rakétaindítást, amely fenyegetést jelent a nemzetközi békére és stabilitásra. Hozzátette: reméli, hogy Dél-Koreával, Ausztráliával és Új-Zélanddal közös választ adnak az incidensre.

Anthony Albanese ausztrál kormányfő az ENSZ határozatainak megsértése miatt vonta kérdőre Phenjant, arra hivatkozva, hogy azok tiltják Észak-Korea számára a ballisztikus rakéták fejlesztését.
Chris Hipkins új-zélandi miniszterelnök az ukrajnai háborúra és a demokrácia elleni támadásokra hivatkozva kiemelte: a NATO vezetői "nagy kihívást jelentő időszakban" gyűltek össze.

Eközben Kisida Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közös sajtótájékoztatóján üdvözölte, hogy új partnerségi program született Japán és a NATO között. A japán vezető elmondta: várakozással tekint az együttműködés elmélyítésére egyebek között olyan új területeken, mint a kiberbiztonság.

Stoltenberg jelezte: a NATO-t aggasztja Kína erőteljes fegyverkezése, valamint Észak-Korea provokációi.

Egyetlen partner sem áll közelebb a NATO-hoz, mint Japán"

- szögezte le, hozzátéve, hogy Ázsia ugyanolyan fontos Európa számára, mint Európa Ázsia számára.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.