2021. február 24., 07:50

Dánia megszigorította a járványügyi korlátozásokat

A dán parlament nagy többséggel elfogadott kedden egy új járványügyi törvényt, amely tág teret ad a parlamentnek abban, hogy milyen szigorú korlátozásokat vezessenek be a koronavírus elleni hatékony küzdelem érdekében.

Fotó: TASR/AP
Hasonlóan Szlovákiához, Dániában is tesztállomások alakultak forgalomból kivont buszokon.

A jövő hétfőn életbe lépő törvény olyan módosításokat vált fel, amelyeket még tavaly márciusban hoztak. Ez utóbbiak alapján vannak most kijárási korlátozások az országban február végéig.

A jogszabály nagyobb hatalmat ad a parlamentnek, mint amellyel eddig rendelkezett.

Az egészségügyi miniszternek például minden egyes intézkedéshez előbb meg kell szereznie a parlament többségének támogatását. Kijárási korlátozásokat sem lehet bevezetni a törvényhozás jóváhagyása nélkül. Viszont a miniszter saját hatáskörben visszavonhat bizonyos, hatályban lévő előírásokat, illetve könnyíthet rajtuk. Mette Frederiksen miniszterelnök szerdán jelenti be, hogy az új törvény alapján a kormány mennyiben akar változtatni március elején a járványügyi intézkedéseken.  

Múlt pénteken jelentették be Koppenhágában, hogy szigorítják az ellenőrzést a német határon, mert jelentősen növekedett a koronavírus korábbinál fertőzőbb mutációival megbetegedettek száma az észak-német Flensburg városban.

Dániában keddig 209 ezer fertőzöttet regisztráltak, a halálos áldozatok száma pedig 2344 volt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.