2021. február 24., 14:23

Az uniós tagállamok vezetői kétnapos konferenciát tartanak a koronavírus-járvány elleni küzdelemről

Az Európai Unió állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács tagjai csütörtökön kezdődő kétnapos, videokonferencia keretében tervezett csúcstalálkozójukon a koronavírus okozta világjárvány alakulásáról és az egészségügyi veszélyekre való felkészültségről tartanak megbeszélést, továbbá megvitatják a biztonság és védelem kérdéseit, valamint a déli szomszédsággal fennálló kapcsolatokat.

Brüsszel és mi - miről szavazunk május 25-én? Deli Andor válaszol - VIDEÓ
Fotó: ma7

Az informális uniós csúcstalálkozón az uniós tagországok vezetői át fogják tekinteni a járványügyi helyzetet, és tovább dolgoznak majd a szükséges válaszintézkedések összehangolásán.

Figyelmüket főként az oltóanyagok engedélyezésére, gyártására és elosztására, valamint az unión belüli szállításra és az egyéni utazási korlátozásokra fordítják. Véleménycserét tartanak a világjárvány eddigi tanulságairól az EU egészségügyi veszélyekkel szembeni ellenállóképességének erősítése érdekében.

Áttekintik, miként lehet javítani az unió felkészültségét esetleges jövőbeli vészhelyzetekre, valamint korai előrejelző és megelőzési rendszereit. Számba veszik,

milyen válságkezelést és -elhárítást célzó eszközök állnak az unió rendelkezésére. Megvizsgálják, miként lehetséges az egészségügyi adatok és az adatmodellezés hatékonyabb felhasználása, a kutatás és az innováció további támogatása és jobb hozzáigazítása az oltóanyagok és a szükséges orvosi eszközök gyártásához.

Megvitatják továbbá, hogy miként lehet megerősíteni a nemzetközi szolidaritást és a jövőbeli nemzetközi együttműködést az egészségügy területén.

A tagállami vezetők vitát fognak tartani az európai biztonság- és védelempolitikáról, melyek fő témái között a vonatkozó uniós politika megerősítése, az EU ellenállóképességének fokozása az önálló fellépésre, valamint stratégiai érdekeinek és értékeinek a globális színtéren való érvényesítésére, illetve az EU biztonsági és védelmi partnerségeinek, különösen a NATO-val folytatott partnerség továbbfejlesztése szerepelnek.

Az állam-, illetve kormányfők Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közösen áttekintik a jelenleg folyamatban lévő kezdeményezéseket a védelmi beruházások, a képességfejlesztés és a műveleti készenlét témájában.

Megvitatják továbbá az unió kibertámadásokkal és a hibrid fenyegetésekkel szembeni ellenállóképességének növelésére irányuló munkát.

A tagállami vezetők végezetül megbeszélést folytatnak

az uniónak a déli szomszédsággal fenntartott kapcsolatairól azt követően, hogy decemberben az Európai Tanács zárónyilatkozatot fogadott el e partnerségről, amelyben kiemelte, hogy a demokratikus, stabilabb, környezetbarátabb és virágzóbb déli szomszédság stratégiai prioritást jelent az EU számára.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.