2023. június 13., 15:55

Az EP-képviselők jobban felkészítenék Európát a következő világjárványra

Az Európai Parlament COVID-19 pandémiával foglalkozó különbizottsága (COVI) hétfő este ajánlásokat fogadott el az unió válságkezelésének és a jövőbeli egészségügyi válságokra való felkészültségének javítására.

Európai Parlament
Fotó: TASR/AP

A COVI bizottság tagjai elemezték az EU történetének egyik legmélyebb és legalapvetőbb válságát okozó koronavírus-járvány hatásait, értékelték az uniós és nemzeti intézkedések hatékonyságát, és konkrét ajánlásokat fogalmaztak meg a válaszlépések hiányosságainak megszüntetésére.

A jelentést 23 bizottsági tag fogadta el, 13-an ellene voltak, egy képviselő pedig tartózkodott a szavazástól.

A kulcsfontosságú javaslatok között szerepel az egészségügybe való nagyobb beruházások, a kialakuló egészségügyi válságok felügyeleti terveinek bevezetése, a nemzeti egészségügyi rendszerek stressztesztje, a közbeszerzési tevékenységek átláthatóságának növelése, a kulcsfontosságú gyógyszer-összetevők és gyógyszerek stratégiai autonómiájának javítása az Unióban, valamint egy uniós stratégia kidolgozása az ún. „hosszú covid” kezelésére.

A demokrácia és a szólásszabadság védelme

Az egészségügyi válságok idején a képviselők szeretnék jobban védeni a demokráciát, az alapvető jogokat, valamint az információhoz való jogot és a véleménynyilvánítás szabadságát. A válságkommunikáció javítását és az átlátható döntéshozatali folyamatokat, a sürgősségi jogszabályok elfogadásakor uniós és nemzeti szintű parlamenti felügyeletet, valamint a marginalizált közösségek, a kisebbségek és a hátrányos helyzetű emberek támogatását célzó konkrét intézkedéseket követelnek.

A válságkommunikáció javítását és az átlátható döntéshozatali folyamatokat, a sürgősségi jogszabályok elfogadásakor uniós és nemzeti szintű parlamenti felügyeletet, valamint a marginalizált közösségek, a kisebbségek és a hátrányos helyzetű emberek támogatását célzó konkrét intézkedéseket követelnek.

A képviselők emellett fokozott nemzetközi befektetést és koordinációt szorgalmaznak a kritikus jelentőségű oltóanyagok gyártásának növelése érdekében, illetve az EU és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közötti együttműködés jobbá tételét a nemzetközi egészségügyi szabályozás megerősítése érdekében.

A COVI bizottság elnöke, Kathleen Van Brempt belga EP-képviselő rámutatott: most az EB-n múlik, hogy az Európai Parlament ajánlásainak megfelelően járjon el, és nyújtsa be a szükséges javaslatokat annak érdekében, hogy az unió a jövőben ellenállóbbá váljon az egészségügyi válságokkal szemben.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.