2022. augusztus 6., 12:23

Az amerikai külügyminiszter szerint Kína az erő felé mozdul el a békés megoldásoktól

Kína a problémák békés megoldása helyett a kényszer és az erő alkalmazása felé mozdul el Tajvan körüli tevékenységével - mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter manilai sajtótájékoztatóján szombaton.

Anthony Blinken
Fotó: TASR/AP

Blinken kifogásolta Kína megtorló akcióit, és jelezte:

Washington azon dolgozik, hogy biztosítsa a kommunikációs csatornák fenntartást a félreértések elkerülése érdekében.

Peking pénteken bejelentette, hogy

több területen felfüggeszti az együttműködést az Egyesült Államokkal, és leállítja a párbeszédet magas rangú katonai parancsnokok között Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatása miatt.

A pekingi külügyminisztérium jelezte: felfüggesztik a klímaváltozással kapcsolatos egyeztetéseket, és szüneteltetik a határokon átnyúló bűnözés és az illegális bevándorlók kitoloncolása, illetve a kábítószer-ellenes küzdelem terén folytatott együttműködést is.

Blinken aláhúzta: a globális ügyekben zajló együttműködés nem láthatja a jelenlegi konfliktus kárát. Hozzátette: a nemzetközi közösség jogosan várja, hogy a két ország folytassa az együttműködést a mindenki életét és megélhetését érintő kérdésekben.

A klímaváltozással kapcsolatos együttműködés felfüggesztésével Peking nem az Egyesült Államokat, hanem a világot bünteti

- fűzte hozzá.

Az amerikai külügyminiszter egyúttal hangsúlyozta: szeretné elmélyíteni Washington és Manila együttműködését.

Szövetségünk erős, és úgy hiszem, még erősebbé válhat

- szögezte le a tárcavezető, miután találkozott Ferdinand Marcos Fülöp-szigeteki elnökkel.

Az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek 1951-ben kölcsönös védelmi szerződést kötött egymással a kívülről érkező támadásokkal szemben.

Marcos rámutatott: a legújabb regionális és globális konfliktusok fényében felértékelődött Manila és Washington viszonya. A június végén beiktatott államfő megjegyezte:

reméli, hogy a két ország kapcsolatai tovább fejlődnek.

Elemzők szerint a Fülöp-szigetek az Egyesült Államok és Kína geopolitikai versengésének célkeresztjében áll, így Marcosnak egyensúlyoznia kell a két nagyhatalom között. Az amerikai-filippínó kapcsolatokat jelentősen megtépázták Rodrigo Duterte előző államfő kirohanásai Washington ellen.

Blinken később Enrique Manalo külügyminiszterrel is tárgyalt. Manalo fontos szövetségesnek, partnernek és barátnak nevezte Washingtont. A tárcavezető a feszültség csökkentése és a béke megőrzése mellett foglalt állást.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.