2021. március 23., 17:22

Áprilistól enyhítenek a korlátozásokon Dániában, ha sikerül elég embert beoltani

A dán politikusok átfogó megállapodást értek el a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások fokozatos enyhítéséről áprilistól kezdve.

koronavírus Dánia
Fotó: TASR/AP

Az ütemezés egyelőre attól függ, hogy sikerül-e beoltani az összes 50 év feletti és a veszélyeztetett csoportokba tartozó lakost, illetve hogy alacsonyak maradnak-e az újabb fertőzési mutatók.

„Mindnyájan egyetértünk abban: nagyon fontos mérföldkő, hogy az összes 50 év feletti állampolgárt beoltsák” - mondta Mette Frederiksen miniszterelnök.

A korlátozások lazítása függ továbbá a koronavírus elleni védőoltást igazoló digitális okmány használatától, a 72 óránál nem régebbi negatív koronavírusteszttől vagy annak igazolásától, hogy valaki már átesett a fertőzésen - ismertették a részleteket kedden.

A korlátozások tervezett enyhítésének első szakasza április 6-tól - húsvét után - kezdődik,

amikor is az ötödiktől a nyolcadik osztályig a diákok visszatérhetnek az iskolába, mindazonáltal az osztályok csak fele kapacitással működhetnek.

Ismét kinyithatnak a fodrászok, a gyógytornászok és a masszázsszalonok is,

de a vendégeknek maszkot kell viselniük és igazolást kell bemutatniuk. A bevásárlóközpontok szintén kinyithatnának áprilisban.

A terv szerint az éttermekben és kávézókban kültéren kiszolgálhatják a vendégeket április 21-től, május 6-tól pedig már a beltéren is.

A vendégeknek itt is igazolást kellene bemutatniuk, ahogy a múzeumokban, a művészeti kiállításokon és könyvtárakban is, amelyek április 21-től nyithatnának meg ismét.

A legkorábban késő májusban nyithatnának ki ismét az éjszakai klubok, s ekkortól lehetne nagyobb nyilvános eseményeket tartani.

A csaknem hatmillió lakosú Dániában eddig több mint 226 ezer koronavírus-fertőzöttet és a fertőzéshez köthető mintegy 2400 halálesetet regisztráltak, a járvány december közepi tetőzése óta az újabb fertőzöttek száma csökkent az elmúlt hetekben.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.