2022. augusztus 5., 13:11

Amerikai külügyminiszter: Pelosi látogatása nem jelent változást a washingtoni külpolitikában

Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatása békés célokat szolgált, és nem jelent változást Washington külpolitikájában - szögezte le újságíróknak pénteken Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) külügyminiszterei kambodzsai találkozójának margóján.

Van mire hivatkozni
Fotó: TASR
Antony Blinken

Blinken emellett feszültségcsökkentésre szólította fel Kínát, amely Pelosi érkezése nyomán nagyszabású hadgyakorlatot indított a Tajvani-szorosnál, a manőver során kínai rakéták csapódtak a tengerbe a Japán különleges gazdasági övezetéhez tartozó területen is.

A manőverrel kapcsolatban a tárcavezető leszögezte: semmi nem indokolja a kínai hadsereg lépését, hozzátéve, hogy Washington "erős szolidaritást vállal" Tokióval. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok "nem provokál feszültséget", ám továbbra is támogatja térségbeli szövetségeseit: "ott repülünk, hajózunk és működünk, ahol a nemzetközi jog erre lehetőséget ad" - fogalmazott.

Az Egyesült Államok szabad és nyitott indiai csendes-óceáni térségre vonatkozó céljaival kapcsolatban azt mondta, reméli, a vállaláshoz a jövőben további országok csatlakoznak majd.

"Nem szeretnénk viszont, hogy egyes országok, köztük Kína vagy Oroszország, veszélyeztesse a nemzetközi békét és stabilitást" - jelentette ki.

Phnompenben a tárcavezető kitért továbbá a jövőre tartandó kambodzsai választásokra is, és reményét fejezte ki, hogy a voksolás szabad és átlátható lesz, kiállt a kambodzsai többpártrendszer mellett, valamint elmondta, hogy látogatása során a délkelet-ázsiai ország ellenzéki vezetőivel is egyeztet.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.