2022. február 9., 11:06

A WHO szerint további 16 milliárd dollárra van szükség az alacsony jövedelmű országok támogatására

További 16 milliárd dollárra van szükség az alacsony jövedelmű országok támogatására a koronavírus-járvány elleni küzdelemben - közölte szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

WHO-székház
A WHO központja
Fotó: Getty Images

Ekkora a hiány az ENSZ által indított program költségvetésében, amelyet az országok oltóanyagokkal, tesztekkel és gyógyszerekkel való ellátására fordíthatnak. A tervezett összegből 600 millió darab oltóanyagból álló készletet hoznának létre, 700 millió tesztet vásárolnának és 120 millió beteget kezelnének - számolt be a WHO.

A tudomány megadta nekünk az eszközöket a COVID-19 elleni küzdelemhez; ha ezeket szolidárisan megosztjuk egymással világszerte, még idén véget vethetünk a koronavírus okozta globális egészségügyi vészhelyzetnek

- jelentette ki Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, WHO főigazgatója.

Az ENSZ számításai szerint a szükséges teljes hozzájárulás 92 százalékát a G20-aknak - a világ legnagyobb iparosodott és feltörekvő gazdaságait tömörítő csoportnak - kellene összeadnia.

Gordon Brown, a WHO globális egészségügyi finanszírozásért felelős nagykövete úgy vélekedett,

hogy tekintve a világjárvány globális gazdasági hatását, a 16 milliárd dollár kezelhető összeg.

Brown bírálta az oltóanyagok globális elosztásában, valamint a tesztek és gyógyszerek elérhetőségében fennálló óriási egyenlőtlenségeket.

Rámutatott arra, hogy

az alacsony jövedelmű országokban alacsony az oltási arány, míg a gazdag országokban várhatóan több millió adag fel nem használt védőoltás megy veszendőbe.

A WHO azt a célt tűzte ki, hogy az év közepére a világ lakosságának 70 százaléka be legyen oltva.
Németország azon kevés ország egyike, amely vállalta, hogy idén befizeti a programból rá eső részt - mondta Brown.
Kanada, Kuvait, Németország, Norvégia, Svédország és Szaúd-Arábia teljesítette fizetési vállalását 2020-21-ben.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.