2023. április 23., 16:59

A szerb kisebbség bojkottálja az észak-koszovói polgármester-választást

Mindössze 2,45 százalékos volt a részvételi arány 15 óráig az észak-koszovói polgármester-választáson vasárnap - közölte a koszovói választási bizottság.

A szerbek bojkottja
A szavazás mobil konténerekben zajlik
Fotó: Twitter

A tájékoztatás szerint 15 óráig Leposavicban a választásra jogosultak 0,83 százaléka, Zubin Potokban 3,6 százaléka, Zvecanban 2,07 százaléka, míg a koszovói Mitrovica északi részén 3,3 százaléka adta le voksát.

Koszovó északi részén azért kell előrehozott önkormányzati választást tartani, mert az ott élő szerb kisebbség tagjai tavaly novemberben úgy döntöttek, kivonulnak a koszovói állam intézményeiből. Amiatt tiltakoztak, hogy a pristinai hatóságok elrendelték: a Szerbia által kiadott rendszámtáblákat koszovóiakra kell cserélni.

A szerbek közölték, hogy mindaddig nem térnek vissza az intézményekbe, amíg Koszovó nem teljesíti a 2013-ban brüsszeli közvetítéssel aláírt megállapodásban foglaltakat, valamint amíg nem alakítja meg a koszovói szerb önkormányzatok közösségét. Ennek megalakításáról már az idén is egyeztetett a szerb államfő és a koszovói kormányfő, Brüsszel pedig azt várja, hogy ez mihamarabb megtörténjen, egyelőre azonban továbbra sem történt előrelépés.

A nemzetközi közösség előre közölte, el fogja ismerni annak végeredményét. Ezt a bejelentést Belgrád máris bírálta, ugyanis a többségében szerbek lakta településeknek a jelöltlista alapján ezentúl albán vezetői lesznek.

Aleksandar Vucić szerb elnök szerint azért nem halasztották el a voksolást, még ha nincsenek is meg a megfelelő körülmények, mert így május másodikán, amikor ismét tárgyalóasztalhoz ül Brüsszelben a szerb és a koszovói fél, Albin Kurti koszovói miniszterelnök azt mondhatja, nincsenek is szerb önkormányzatok Koszovóban, amelyek létre akarnák hozni a Koszovói Szerb Önkormányzatok Közösségét, hiszen minden településnek albán vezetése van.

Vasárnap a mintegy 45 ezer választópolgár - akinek 95 százaléka szerb nemzetiségű - 19 szavazóhelyen adhatja le voksát. A szavazás mobil konténerekben zajlik, amelyeket a koszovói albán rendőrség véd.

A négy település polgármesteri helyeiért tíz jelölt indult. A Belgrád által támogatott Szerb Lista már az elejétől kezdve bojkottálta a választást, és jelölteket sem állított. Csütörtökön az egyik szerb jelölt visszalépett, így már csak egyetlen, független, szerb jelölt indul a választáson, míg a többi jelölt albán nemzetiségű.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amelyet Belgrád azóta sem ismer el, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. Koszovó északi részén, tömbben mintegy ötvenezer szerb él, míg további körülbelül ötvenezren laknak az ország más részein, szórványban.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.