2024. július 9., 17:10

A GDP-arányos védelmi kiadások 2,5 százalékra emelését kéri a NATO-szövetségesektől a brit külügyminiszter és a védelmi miniszter

Nagy-Britannia a lehető legrövidebb időn belül hazai össztermékének (GDP) 2,5 százalékára emeli védelmi kiadásait, és arra ösztönzi a többi NATO-tagországot is, hogy ezt a védelmi ráfordítást jelöljék ki új célként - írta kedden megjelent közös cikkében David Lammy brit külügyminiszter és John Healey védelmi miniszter.

 

NATO - Észak Atlanti Szövetség
Fotó: wikipedia

A múlt heti parlamenti választások után megalakult új munkáspárti kormány két tagja a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilapban közölt írásában azzal érvel, hogy az észak-atlanti szövetség globális kiterjedésű és növekvő, hagyományos és hibrid formákat öltő fenyegetésekkel kénytelen szembenézni.


Lammy és Healey leszögezi, hogy a Labour-kormány a "NATO mindenekelőtt!" jelszóval hirdeti meg védelmi stratégiáját, és Európa biztonsága lesz külügyi és védelmi politikájának elsődleges fontosságú eleme.
A két miniszter hangsúlyozza azt is, hogy a munkáspárti kormány "abszolút mértékben" elkötelezett az önálló brit nukleáris elrettentő kapacitás fenntartása mellett.


A cikk szerint a brit kormány stratégiai védelmi felülvizsgálatot indít annak érdekében, hogy a brit fegyveres erők harcképes állapotba kerüljenek bármilyen ellenféllel szemben. David Lammy és John Healey szerint az első számú ellenfél Oroszország.


A munkáspárti brit kormány mindemellett új alapokra kívánja helyezni az Európai Unióhoz fűződő kapcsolatait, és a szorosabb együttműködés alátámasztására nagyratörő, széles körű kétoldalú biztonsági megállapodást kíván kötni az EU-val. Ez London és az unió között új, geopolitikai léptékű partneri viszonyt hozna létre, amely kiegészítené a szélesebb NATO-szövetséget - áll a brit külügyminiszter és a védelmi miniszter közös cikkében.
 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.