2024. március 11., 17:22

A brit sajtó szerint félő, hogy Trump újraválasztása esetén az USA kiléphet a NATO-ból

Komoly az esélye annak, hogy amennyiben a novemberben esedékes amerikai elnökválasztáson újraválasztják Donald Trumpot, akkor az Amerikai Egyesült Államok kiléphet a NATO-ból – írta hétvégi kiadásában a brit Telegraph az atlanti szövetség több tagállamának meg nem nevezett diplomatáinak közlésére hivatkozva.

 

NATO - Észak Atlanti Szövetség
Fotó: wikipedia

A brit lapnak nyilatkozó egyik európai diplomata szerint az USA a NATO-ból történő esetleges kivonulásának lehetősége „aggodalomra ad okot” és ezért az atlanti szövetség európai tagországainak egy stratégiát kellene kidolgozniuk arra az eshetőségre, amennyiben egy ilyen lépés ténylegesen megvalósulna. A cikk egy ilyen forgatókönyv megvalósulásának tényezőiként, részint azt említi, hogy Donald Trump a múlt héten már bebiztosította vezető helyét a republikánus előválasztáson, s várhatóan Joe Biden, jelenlegi elnökkel mérkőzhet majd meg ősszel, valamint azt is, hogy korábban több egykori vezető magas rangú amerikai tisztviselő – köztük Mark Esper, korábbi védelmi miniszter – tett hasonló értelmű kijelentéseket.

Korábban hasonló értelmű „aggodalmainak” adott hangot Kim Darroch, az USA elsődleges európai szövetségese, az Egyesült Királyság fővárosába delegált egykori nagykövete is, aki szerint: amennyiben ő valamelyik európai ország miniszterelnöki hivatalában lenne hivatalnok, akkor megbízná az illetékes szakértőket, hogy kezdjenek el gondolkodni arról, hogy miként nézhetne ki egy ilyen „vészhelyzet” és hogyan működhetne a a NATO az Amerikai Egyesült Államok nélkül.

Bár Donald Trump maga az elmúlt időszakban nem nyilatkozott országa a NATO-ból való kilépésének esélyeiről, korábban tett hasonló értelmű megnyilatkozásokat és többször is bírálta a szervezet egyes tagországainak azon politikáját, hogy az „elvártnál” alacsonyabb mértékben költenek „védelmi politikájukra”, azaz fegyvervásárlásra. Az amerikai republikánusok gyakorlatilag elsődleges elnökjelöltje a múlt hónapban a témával kapcsolatban annak a nézetének adott hangot, miszerint az USA-nak „nem kellene megvédenie” azokat a NATO tagokat, amelyek nem érik el a szervezetben feltételezett, illetve elvárt – a „védelmi kiadásokra” fordított - 2 százalékos, GDP arányos kiadási szintet.

A „bennfentes információkkal rendelkező” sajtó hasonló közléseit természetesen fenntartásokkal illik kezelni, hasonlóan, mint az olyan – az amerikai hadsereg állítólagos szegmensenkénti felszereltségi hiányát deklaráló - közléseket, amelyek a valós állapot bemutatása helyett, inkább a hadiipar szereplőinek igényeinek alátámasztását célozzák. A sorok közt is olvasni tudók számára, a hasonló sajtó béli kinyilatkoztatások akár az USA „európai partnereinek” szánt „soft power” – a még nagyobb „védelmi” költekezést irányzó - nyomásgyakorlás eszközei is lehetnek. Ugyanakkor nem ajánlatos elfeledkezni az állítólagos „fenyegetés” valóra válásának tényleges lehetőségeiről, s azok esetleges következményeiről sem.

Itt lehetne megjegyezni, hogy a hidegháborús időszakban kinyilatkoztatottan a Nyugat „védelmi” szövetségeként létrehozott észak-atlanti szövetség szerepe a kelet európai rendszerváltoztatások sora után elméletileg is okafogyottá vált, s ezt az időszakot követően egyértelműen az Egyesült Államok katonai érdekérvényesítési eszközévé transzformálódott. A teljesség igénye nélkül ennek alátámasztására iránymutató lehet a „szövetség” által az elmúlt évtizedekben a világ számos pontján az ENSZ jóváhagyása híján végrehajtott katonai „beavatkozások” sora. Vajon tehát a realitásban miről szólhat az USA a NATO-ból való lehetséges kilépésének megszellőztetése?

Bár a hasonló lehetőségeket a globális kihatásokat félretéve szinte lehetetlen értelmezni, európai léptékben látni kell, hogy az USA sokadik – számára a nem az elvárások szerinti végkifejlethez közelítő – proxyháborúja, az ukrajnai konfliktus, további finanszírozása – nem utolsó sorban a közelgő elnökválasztás miatt - mind kevésbé elfogadha(tat)tó a helyi közvélemény számára, s ennek kapcsán felmerül az „igény” arra, hogy a pénznyelő lyuk további táplálását az „Európa védelme” szlogent hangoztatva a „partnerekre” testálják. Egy ilyen eshetőség egy lehető legjobb opciót feltételez számukra, hiszen ezen a módon Washington egyszerre adhatja át Oroszország további gyengítésének feladatát az ebbe lassan belerokkanó Európának úgy, hogy – ne legyenek illúzióink – a valós döntéshozást továbbra is kezében tartja, egyidejűleg az erőltetett európai fegyvervásárlások által tovább erősíti saját hadiiparát és tovább gyengíti az európai gazdaság adta konkurenciát, s mi több – a szakadék szélén táncoló eladósodottsága mellett - lélegzetvételhez jut a legfőbb ellenfele, Kína, elleni – forró – konfliktusra való felkészüléshez.

És mit tehet(ne) Európa? Ha éppen az öreg kontinens élén a saját lakosságuk érdekeit szem előtt tartó vezetők állnának, talán fel kellene idézniük a mondást, hogy akinek ilyen barátai vannak, azoknak már nincs is szükségük ellenségre.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.