2023. január 23., 08:16

Merre vezet a mezőgazdaság stratégiai terve?

Új stratégiai terv mentén halad tovább a szlovák agrárpolitika, amely az elkövetkező években jelentős előrelépést ígér, miközben a prioritások is igazodnak az európai elképzelésekhez. A cél az élelmiszer-önellátás szintjének az emelése. A feltehetően nem éppen zökkenőmentes átmenet mikéntjeivel ismerkedhettek meg a gazdák a múlt héten, Dunaszerdahelyen.

Mezőgazdaság stratégiai terve
Fotó: Rajkovics Péter

Az elmúlt évek a szlovák gazdaságot is új kihívások elé állították, amelyekkel meg kellett küzdeni. Az agrárszektor különösen nehéz helyzetben van európai viszonylatban, hiszen a hazai támogatások a legtöbb esetben elmaradnak a környező országok gazdákat segítő forrásainak a mértékétől, ami a közös európai piacon jelentős lemaradást eredményez.

A kialakult nemzetközi helyzet következménye pedig minden nap látható az üzleteink polcain is.

A hazai termékek száma évek óta szerény, ráadásul csökkenő tendenciát mutat, főként azért, mert a nagyobb kereskedelmi egységek árversenyre épülő stratégiáját a hazai termelők nem tudják követni.

Ezért aztán külföldi tej, vaj, húsok, zöldségek és gyümölcsök állnak a polcokon, miközben valamennyi terméket idehaza is elő tudnánk állítani, akár nagyobb mennyiségben is.

Közös agrárpolitika

Mindezek után nem meglepő, hogy nagy érdeklődés övezte a Szlovákiai Agrárkamara múlt heti tájékoztató rendezvényét a dunaszerdahelyi székhelyükön, amelyre Samuel Vlčan, szlovák mezőgazdasági miniszter is elfogadta a meghívást. Bevezetőjében arról beszélt, hogy az év elején lépett hatályba a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terve, melynek értelmében a következő években több mint 4 milliárd eurót osztanak szét a gazdák között. A tárcavezető kitért arra is, hogyan működnek majd az egyéni támogatások, és milyen feltételeknek kell majd megfelelniük a gazdáknak. Emellett szó volt arról is, milyen módon képzeli el a szaktárca a vidék fejlődését.

A stratégiai dokumentum nem titkolt célja, hogy növelje az ország önellátását élelmiszerekből,

és ezt a fogyasztói mindennapjaink során is megérezzük, de ehhez a gazdák együttműködésére is szükség van, tájékoztatott a miniszter. Éppen ezért a rendezvényen jelen volt Jozef Kiss, az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) vezérigazgatója is, aki a támogatások részleteibe tudott betekintést nyújtani.

Mit is akar a terv?

Az agrártárca több helyszínen is igyekszik tájékoztatni a tervről, természetesen ott, ahol a mezőgazdászok nagyobb számban vannak jelen. Az Agrárkamara tevékenységének köszönhetően érthető módon Dél-Szlovákia kiemelt figyelmet kap, a kamara is számos magyarlakta vidéken igyekszik magyar nyelven tájékoztatni az új stratégia részleteiről. A terv kiemelt célja egyébként a hivatalos kommunikáció szerint a mezőgazdasági szektor versenyképességének és ellenálló képességének a növelése, a természeti erőforrások egyidejű védelme mellett.

A minisztérium honlapján elérhető információs anyagokból az is kiderült, hogy bevezetik a közvetlen kifizetések mezőgazdasági üzemméret alapján történő felső határát, valamint a kis- és középvállalkozások újraelosztási támogatását.

További évi 370 millió eurós támogatás a természeti korlátokkal küzdő területeken segíti a szlovák gazdálkodókat, mivel a szlovák mezőgazdasági területek 61%-a ebbe a kategóriába tartozik.

Mezőgazdaság stratégiai terve
Részletesen ismertették a legújabb ökoprogramok szabályainak változásait is
Fotó:  Rajkovics Péter

A szlovák terv arra törekszik, hogy 2030-ra a szlovákiai mezőgazdasági területek 20 százaléka ökológiailag kezelhető legyen. Emellett az állattartó egységek csaknem 64%-a részesül uniós forrásokból az antibiotikumok használatának csökkentésére és az állatok jólétének előmozdítására. Ennek kapcsán várható azonban a legnagyobb ellenállás, mivel mindez új megközelítést kíván a gazdák részéről.

Amiről szó esett

Samuel Vlčan miniszter a csallóközi találkozón hangsúlyozta az új ökosémák és a készülő Klíma- és Kockázati Alap fontosságát. Arra biztatta a gazdálkodókat, hogy próbálják meg kiszámítani az egyedi beavatkozások új mértékét a gazdálkodói kézikönyv és kalkulátor segítségével, amely a minisztérium és a kamara honlapján is elérhető. Felhívta a figyelmet az egyes agrárszervezetek teljesítményének növelésére irányuló törekvések fontosságára is, mert az állami támogatás vagy egyéb beavatkozások elsősorban azokra az árucikkekre, területekre irányulnak majd, ahol az ország nem önellátó.

Jozef Kiss, a PPA vezérigazgatója figyelmesen hallgatta azoknak a gazdáknak a kérdéseit, akiknek még nem utalták az előző évre járó közvetlen kifizetést, és elmondta, hogy a késés a szlovák politikai színtéren kialakult helyzettel függ össze.

Arra is kitért, hogy a jövőben még fontosabbá válik a gazdák részéről az elektronikus postafiók alkalmazása, amely a hivatallal való kommunikáció meghatározó módja lesz

a közvetlen kifizetéseknél, mind a PRV (vidékfejlesztési terv) és az állami támogatási projekteknél.

Katarína Mihaľová, a mezőgazdasági minisztérium vidékfejlesztési és közvetlen kifizetések szekciójának a főigazgatója és Marek Milec, a közvetlen kifizetések főosztályának igazgatója részletesen ismertette a legújabb ökoprogramok szabályainak változásait, valamint a közvetlen kifizetések feltételrendszerét. Emellett szó esett a környezeti, éghajlati és egyéb, a gazdálkodáshoz kapcsolódó kötelezettségekről is.

A közös agrárpolitika következő négy évre vonatkozó terve tehát sok lehetőséget rejt.

A rendelkezésre álló források ugyan kecsegtetők, de azok lehívása és a megvalósításhoz szükséges munka mellett jelentős adminisztratív terhet is jelent, ami újabb kihívás az egyébként is nehéz időkben.

A telt ház mellett zajlott dunaszerdahelyi miniszteri találkozó és a kamara egyéb tájékoztató fórumai viszont abban tudnak segíteni, hogy a gazdák fel tudjanak készülni a változásokra a viszonylag nyugodtabb téli hónapokban, és ne a tavaszi munkák során kelljen azokat értelmezniük.

Megjelent a Magyar7 hetilap 3. számában.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.