2023. augusztus 10., 11:52

Brüsszel a génmódosítást támogatja, de a tagállamok véleményére nem kíváncsi

Húsz évvel ezelőtt Brüsszel még elhatárolódott a génmódosított élelmiszertől féltve az ökoszisztémát és az emberek egészségét. Most ezt felülírja azzal, hogy engedélyezni szeretné. Ez az új javaslat azt sem teszi lehetővé, hogy az unió tagállamai saját maguk döntsenek arról, hogy országaikban engedélyezik-e vagy sem a génmódosított élelmiszerek gyártását. 

génmódosítás
Fotó: agraroldal.hu
A szakemberek attól tartanak, hogy a törvénykezési igyekezet gyorsabb, mint ahogy a tudomány le tudná követni a szabályozás negatív következményeit. Így jelen pillanatban a vetőmag- és növényvédő gyártó érdeke érvényesül, hiszen sokkal több pénzt hoz.
 
Ezzel egy olyan területet vesz ki Brüsszel a nemzetállamok kezéből, ami sem jogi sem egészségügyi biztonságot nem garantál!
 
Ezek azok az esetek, amik egyértelműsítik, igenis szükségünk van képviseletre! Nem hagyhatjuk, hogy nyereséghajhász érdekek miatt kétséges legyen, hogy egészséges-e, amit eszünk!
 
Szlovákiának törekednie kell az önellátásra. Innentől kezdve ez már nem csak nemzetbiztonsági, de népegészségügyi kérdés is!
 
A szerző a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnöke, a Szövetség politikusa.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.