Weber: Megmondtam Orbánnak, mit tegyen

Hírek.sk 2019. március 14., 11:37

Nem tárgyaltam Orbánnal, hanem megmondtam neki, mit tegyen – jelentette ki Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője az Euronews-nak. A CEU ügyéről azt mondta: „Erre vonatkozóan tettem javaslatot Orbánnak is, és ezt neki el kell fogadnia. Ez az egyetlen módja annak, hogy lezárjuk ezt a témát”.

 

Manfred Weber és Orbán Viktor Fotó: MTI

„A találkozón Orbánnal semmiféle tárgyalásról nem volt szó. Egyszerűen csak megmondtam neki, mit kell tennie. Világos bizonyítékra van ugyanis szükségünk, hogy a Fidesz és Orbán továbbra is a Néppárt politikai családjának tagjai akarnak maradni. Mi egy olyan család vagyunk, ahol értékek és közös gondolatok vannak, nem pedig erőfitogtatás és egyes figurák előtérbe tolása. Ez az, amit Orbánnak meg kell erősítenie, és én remélem, hogy így is fog tenni” – fogalmazott az EPP frakcióvezetője.

„Aki nem tiszteli az értékeinket, az nem lehet a Néppárt tagja, ez a közös alapvetés” – jelentette ki Weber.

Arra a kérdésre, hogy hisz-e még Orbánnak, a bajor politikus azt válaszolta: „Folyamatos téma ez a Néppártban, és még meg kell állapodnunk abban, milyen álláspontot képviselünk, ez egyelőre még nem tiszta. De figyelembe véve azt a bizonytalanságot, amit az elmúlt években, vagy inkább elmúlt évtizedben tapasztaltunk Orbán és a Fidesz viselkedését illetően, egyértelmű, hogy először is olyan biztosítékra van szükségünk, ami bizonyítja, hogy készek a kompromisszumra, másodszor pedig, hogy ez hosszú távon is így lesz. Vagyis biztos, hogy a következő években, hónapokban nem változtatnak megint. Ha mégis, számos lehetőség áll előttünk, ezek közé tartozik a kizárás is. Csak őrajta múlik, hogy dönt, és a következő napokban ennek milyen bizonyítékát adja”.

A CEU ügyében Weber azt mondta: konkrét javaslattal állt elő, ami lehetővé tenné, hogy a CEU diákjai továbbra is szerezhessenek amerikai diplomát Budapesten. „Erre vonatkozóan tettem javaslatot Orbánnak is, és ezt neki el kell fogadnia. Ez az egyetlen módja annak, hogy lezárjuk ezt a témát.”

Arra a kérésre, hogy nem tart-e attól, hogy egy esetleges kizárással a Fidesz az euroszkeptikus pártokkal alkotna új családot, és így erősebbé válhat, a következőt mondta: „Nem érdekel, hogy a Néppárton kívül mit beszélnek. A Néppárton belül pedig igenis meg kell védenünk az alapvető értékeinket, örökségünket, amiket Gaspari, Schuman, Adenauer hagyott ránk, amit az alapító atyák a pártcsaládomban lefektettek. Mindenki, aki tagja ennek a pártcsaládnak, annak tiszteletben kell tartania ezt. A másik pedig, amit meg kell védenünk, az az a hozzáállás, ami azt üzeni: igent mondok Európára, igent mondok az együttműködésre, igent mondok arra, hogy együtt dolgozzunk a kontinensért. Ez persze erős nemzeti érzület, de közben együttműködésre való készség is. Ez az, amiben hiszünk, és ez az, amit meg fogok védeni. Bárkinek, aki a legnagyobb pártcsaládhoz akar csatlakozni, annak tiszteletben kell tartania ezt az alapvetést. Ez nem vitatható, nem tárgyalható, és épp ezért kell Orbánnak is nyilatkoznia róla, hogy ő is így fog tenni”.
 

Forrás: mandiner.hu
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS