Washington a hongkongi autonómia tiszteletben tartására szólítja fel Kínát

2019. augusztus 14., 19:29
hirek.sk | MTI

A hongkongi autonómia tiszteletben tartására szólította fel Kínát szerdán kiadott közleményében az amerikai külügyminisztérium.

morgan-ortagus--egy-masik-kep.jpg
Fotó: washintonpost.com

Az amerikai kormány "rendkívül aggódik" a hongkongi határnál tapasztalható "kínai paramilitáris mozgások" miatt - fogalmazott külügyi szóvivő, Morgan Ortagus által aláírt közlemény.

Elítéljük az erőszakot és valamennyi érintett felet önmérsékletre intünk, egyben továbbra is határozottan támogatjuk a szólásszabadságot és a békés gyülekezés szabadságát"

- fogalmazott a State Department (külügyminisztérium) közleménye.

A dokumentumban háromszor fordul elő a "magas szintű" hongkongi autonómia tiszteletben tartásának követelése. Ortagus hangsúlyozta: az autonómia "folyamatos rombolása" kockáztatja Hongkong különleges státuszát a nemzetközi politikában. A külügyminisztérium határozottan visszautasította azokat a vádakat, melyek szerint külföldi erők állnának a hongkongi zavargások hátterében.

A tárca egyúttal "fokozott óvatosságra" figyelmeztette a Hongkongba utazókat. Donald Trump amerikai elnök kedden Twitter-bejegyzésében arról írt, hogy az amerikai hírszerzéstől kapott információi szerint Peking csapatokat küld a kínai-hongkongi határhoz. Később az elnök újságíróknak azt fejtegette, hogy "nagyon bonyolult a helyzet", de reményei szerint sikerül olyan megoldást találni, amely mindenki, Kína számára is megfelelő.