Trump és Kim a megbékélés lépéseinek fokozatos és egyidejű végrehajtásában állapodott meg

hirek.sk | MTI 2018. június 13., 12:36

Trump váratlan bejelentése, hogy felfüggesztik az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokat, meglepte Szöult és Tokiót is - írta az AP hírügynökség.Kim Dzsong Un és Donald Trump Fotó: archívum
Mun Dzse In dél-koreai elnök hivatala szerdán úgy foglalt állást, hogy "meg kell ismerni az amerikai elnök nyilatkozatának pontos jelentését", hozzátéve, hogy Szöul "kész kidolgozni minden olyan intézkedést, amely segít előbbre vinni a tárgyalásokat" Washington és Phenjan között.

Onodera Icunori japán védelmi miniszter pedig kijelentette, hogy az amerikai erők dél-koreai jelenléte, valamint a közös hadgyakorlatok létfontosságúak Kelet-Ázsia biztonsága szempontjából, ezért Japán szeretné, ha a két másik országgal közösen tisztázni tudná az amerikai elnök bejelentésének értelmét. Japán mindenképpen szeretné folytatni az Egyesült Államokkal közös hadgyakorlatait, és ragaszkodik azokhoz a tervekhez, amelyek növelik Japán védelmi képességét az észak-koreai rakétákkal szemben - mondta a miniszter.

Trump bejelentésével kapcsolatban Kína úgy vélekedett, hogy az amerikai elnök javaslatának fényében megvalósítható lenne, amit Peking korábban is kezdeményezett: Észak-Korea függessze fel nukleáris és rakétakísérleteit, míg az Egyesült Államok és Dél-Korea függessze fel a közös hadgyakorlatokat. Ez célszerű és megvalósítható lenne - mondta Keng Suang külügyi szóvivő szerdán, a tárca szokásos heti sajtóértekezletén.

0 HOZZÁSZÓLÁS