Tengeri próbaútra indult Kína első saját építésű repülőgép-hordozója

hirek.sk | MTI 2018. május 13., 14:17

Megkezdte első tengeri próbaútját Kína első saját építésű 50 ezer tonnás repülőgép-hordozója. A hajó vasárnap futott ki az északkelet-kínai Talien városának kikötőjéből.

Korábban ugyanott végezték el az ország első repülőgép-hordozójának, az Ukrajnában készült, Liaoning elnevezésű hajónak - amelyet 2012-ben állítottak hadrendbe - a felújítását és átalakítását.

A monstrumnak még nincs neve, 315 méter hosszú és 75 méter széles. Várhatóan 32 harci repülőnek jut hely fedélzetén. Csúcssebessége 31 csomó, 57 kilométer óránként.

Építése 2013-ban kezdődött, és a tervek szerint csak 2020-ban áll majd hadrendbe a tengeri tesztelések és a fedélzetén szolgáló repülőgépek megérkezése után. Addig seregnyi próbát kell sikeresen teljesítenie.

Az új hajó is követi az egykori Szovjetunióban készült Admiral Kuznyecov osztály stílusát, a hajóorrban ugyanis egy 12 fokos emelkedésű, síugrósánc típusú felszállópálya van. Ez lehetővé teszi, hogy a harci gépek rövidebb távon emelkedjenek a magasba a fedélzetről.

Kínának ez lesz a második "anyahajója". Az elsőt Ukrajnából importálta. Azon 24 harci repülő és 17 helikopter teljesít szolgálatot 2012 óta.

Kína Sanghajban már építi harmadik repülőgép-hordozóját.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS