Peking aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy egy amerikai hadihajó kelt át a Tajvani-szoroson

hirek.sk | MTI 2019. július 25., 17:20

Kína felszólította az Egyesült Államokat, hogy tartsa tiszteletben az „egy Kína” elvét, és a két ország közti három közös nyilatkozatban foglaltakat, miután szerdán egy amerikai hadihajó kelt át a Tajvani-szoroson - közölte Hu Csun-jing kínai külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Illusztrációs felvétel Fotó: TASR/AP

A szóvivő Tajvan kérdését a Washington és Peking közötti kapcsolat legérzékenyebb kérdésnek nevezte, és felszólította az Egyesült Államokat, hogy kellő körültekintéssel kezelje a Tajvant érintő ügyeket, hogy elkerülje a kétoldali kapcsolatok, valamint a térség békéjének és stabilitásának megsértését.

Az amerikai haditengerészet hajói rendszeresen kelnek át a szárazföldi Kínát és Tajvant elválasztó szoroson. A lépéssel az Egyesült Államok elkötelezettségét kívánja kifejezni a szabad és nyitott indo-csendes-óceáni térség iránt.

Peking álláspontja szerint azonban az „Egy Kína elve” alapján az 1949-től saját politikai vezetéssel rendelkező Tajvan a szárazföldi Kínához tartozó terület, így álláspontjuk szerint a Tajvani-szoros Kína felségvize.

0 HOZZÁSZÓLÁS