Őrizetbe vették a WikiLeaks alapítóját

hirek.sk | MTI 2019. április 11., 12:50

Őrizetbe vette a Scotland Yard csütörtökön Julian Assange-t, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítóját, aki hét éve Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodott.

Fotó: TASR/AP

A londoni rendőrség bejelentése szerint a rendőri egységeket Ecuador nagykövete személyesen hívta be a diplomáciai képviselet épületébe, miután az ecuadori kormány visszavonta az Assange-nak korában megadott menedékjogot.

A Scotland Yard közleménye szerint a WikiLeaks 47 éves alapítóját egy londoni rendőrőrsre szállították.

Képgalériánk:
Fotó: TASR/AP

A svéd ügyészség megszüntette ugyan az Assange ellen nemi erőszak gyanúja miatt folytatott nyomozást, a londoni Westminster kerület magisztrátusi bírósága azonban fenntartotta a letartóztatási parancsot a szabadlábon védekezés fejében megszabott bírósági megjelenési kötelem megszegése miatt. Ez a brit törvények alapján önmagában is bűncselekmény, amelyért egy évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Visszavonták Assange diplomáciai menedékjogát

Ecuador visszavonta Julian Assange diplomáciai menedékjogát - jelentette be csütörtökön a Twitteren Lenín Moreno ecuadori elnök.

Az államfő azzal indokolta a döntést, hogy a Wikileaks internetes kiszivárogtató portál alapítója többször megsértette a nemzetközi egyezményeket.

Moreno hozzátette: Ecuador szuverén döntéséről van szó, és Quito biztosítékot kapott Nagy-Britanniától arra, hogy nem adja ki Assange-t olyan országnak, amelyben halálbüntetés fenyegetné.

Assange Ecuador londoni nagykövetségén kapott menedéket hét évvel ezelőtt, és azóta ott élt.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS