Miroslav Lajčák az EBESZ elnökeként mond beszédet az ENSZ Biztonsági Tanácsában

hirek.sk | TASR 2019. március 06., 15:11

Miroslav Lajčák külügyminiszter az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) elnökeként csütörtökön szólal fel az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Biztonsági Tanácsában New Yorkban. Erről szerdán tájékoztatott a Kül- és Európai Ügyek Minisztériumának sajtóosztálya.

Illusztrációs felvétel Fotó: TASR

Lajčák ismertetni fogja a szlovák EBESZ-elnökség prioritásait, melyek közé a konfliktusok megelőzése, a civil lakosságot sújtó következmények enyhítése, a hatékony multilateralizmus és a biztonságos jövő tartoznak. Szót ejt majd az EBESZ térségében előforduló, befagyasztott és folyamatban lévő konfliktusokról, valamint a konfliktusok utáni újjáépítés kérdéseiről is, melyek a szervezet fő prioritásai közé tartoznak.

New York-i útja során az EBESZ hivatalban lévő elnöke Amina Mohameddel, az ENSZ főtitkárhelyettesével, Rosemary Di Carlóval, a politikai kérdésekért felelős főtitkár-helyettessel, Jean-Pierre Lacroix-val, a békefenntartó műveletekért felelős helyettessel, valamint Vlagyimir Voronkovval, a terrorizmus elleni harcért felelős helyettessel is találkozik. Az UNICEF ügyvezető igazgatójával, Henrietta Fore-ral aláír egy egyetértési nyilatkozatot.

Lajčák pénteken, március 8-án felszólal egy bostoni nemzetközi szimpóziumon is, ahol az aktuális globális kérdésekről fog beszélni. Lajčákot a Tufts Egyetem Fletcher Jogi és Diplomáciai Kara hívta meg. Az egyetem a Dr. Jean Mayer Global Citizenship Award díjjal fogja kitüntetni a szlovák külügyminisztert.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS