Kanada kegyelmét kért a Kínában drogcsempészet miatt halálra ítélt állampolgárának

hirek.sk | MTI 2019. január 16., 08:22

Kanada hivatalosan kegyelmét kért a Kínában drogcsempészet miatt halálra ítélt állampolgárának - közölte Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter Québec tartományban helyi idő szerint kedden tett látogatásán.

Robert Lloyd Schellenberg a bíróság előtt Fotó: AFP

A kanadai hatóságok a kínai nagykövetségéhez fordultak kegyelmi kérvénnyel. Freeland emlékeztetett arra, hogy Kanada régóta és következetesen ellenzi a halálbüntetést.

"Úgy gondoljuk, hogy ez embertelen és nem helyénvaló, és bárhol is mérlegelik a halálbüntetés kiszabását egy kanadai vonatkozásában, felemeljünk ellene a hangunkat, és mások esetében is ezt tesszük" - mondta a külügyminiszter.

Kínában hétfőn ítélték halálára Robert Lloyd Schellenberg kanadai állampolgárt kábítószer-csempészet vádjával. A talieni népbíróság ítélete szerint Schellenberg "összeesküdött másokkal", hogy 222 kilogramm metamfetamint csempésszen Kínából Ausztráliába 2014 végén. A liaoningi legfelsőbb bíróság tavaly decemberben rendelt el perújrafelvételt, miután az ügyészség azzal érvelt, hogy az eredetileg kiszabott 15 éves börtönbüntetés túl enyhe volt. Schellenberg fellebbezni fog. Egyik ügyvédje azt mondta, hogy a bíróság nem szigoríthatta volna az ítéletét anélkül, hogy új bizonyítékot mutattak volna be az ügyben.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök elítélte a halálos ítéletet, és azzal vádolta Kínát, hogy önkényesen hozta meg a döntést.

A Kanada és Kína közötti kapcsolatok azóta feszültek, hogy Kanadában az amerikai hatóságok kérésére tavaly decemberben letartóztatták Meng Van-csout, a Huawei kínai informatikai és mobil távközlési konszern globális pénzügyi igazgatóját, az óriásvállalat alapítójának lányát. Az Egyesült Államok szerint Meng Van-csou a Skycom nevű hongkongi fedőcégen keresztül Iránnal üzletelt 2009 és 2014 között, és ezzel megsértette a Washington, illetve az Európai Unió által elrendelt Irán-ellenes szankciókat. A letartóztatás heves tiltakozást váltott ki Peking részéről, az esetet követően pedig őrizetbe vettek Kínában két kanadai állampolgárt az ország "nemzetbiztonságát fenyegető" cselekmények gyanújával. Bár Kína nem kapcsolta össze Meng ügyét a kanadaiak letartóztatásával, Peking korábban arra figyelmeztette Ottawát, hogy súlyos következményekkel kell számolnia, ha nem engedik azonnal szabadon a Huawei alapítójának lányát.
0 HOZZÁSZÓLÁS