Jelentést fogadott el az Európai Parlament Szlovákiáról és Máltáról

hirek.sk | TASR 2019. március 28., 16:07

Az Európai Parlament képviselői Szlovákia és Máltával foglalkozó helyzetjelentést fogadtak el. Mély sajnálatukat fejezték ki a két országban a jog területén található komoly hiányosságok miatt, egyben figyelmeztettek az Európai Unió területén az újságírókat érintő növekvő fenyegetettségre.

Fotó: TASR/AP

A jelentést, mely magában foglalta az Emberi Jogok Bizottsága megfigyelői csoportjának Szlovákiáról és Máltáról szóló zárójelentését, 398 képviselő szavazta meg, 85 ellenszavazat és 69 tartózkodás mellett. Az EP megfigyelői csoportját a máltai oknyomozó, Daphne Caruana Galizia, valamint a szlovák újságíró, Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolása miatt hozták létre.

A parlament elítélte az Európai Unió több tagállamában tapasztalható azon törekvéseket, amelyek gyengítik a jogállamiságot, csökkentik a bíróságok függetlenségét. Az elfogadott szövegben kiemelték, hogy a Máltán meggyilkolt Caruana Galizia, a Szlovákiában megölt Kuciak és Kušnírová, valamint a szintén meggyilkolt bolgár újságírónő, Viktorija Marinova esetei nagy hatással voltak az Európai Unió újságíróira. A képviselők hangsúlyozták, hogy a jogállamiságon nyugvó demokrácia nem működhet erős és független média nélkül.

Szlovákia esetében ugyanakkor üdvözölték azt a tényt, hogy a Kuciak-gyilkosság ügyében már történt előrelépés - például a gyilkosság valószínűsített megrendelőjének meggyanúsításával.

0 HOZZÁSZÓLÁS