EU: kockázatos a Szerbia és Koszovó közötti határkiigazítás ötlete

hirek.sk | MTI 2018. augusztus 31., 19:32

Aggályosnak tartja az Európai Unió több tagállamának külügyminisztere a Szerbia és Koszovó közötti határok kiigazításának elképzelését.

Aleksandar Vucic szerb elnök júliusban már célzott arra, hogy esetleg elcserélnék Koszovó északi, zömében szerbek lakta részét Szerbia déli, albán többségű területével. Hashim Thaci koszovói elnök is tett erre a minap utalást, de Ramush Haradinaj koszóvói kormányfő leszögezte, hogy nem támogatja az ötletet.

Az Egyesült Államok már jelezte, hogy nem szól bele a vitába. Több uniós tagország külügyminisztere azonban aggodalmának adott hangot emiatt pénteken, a nem hivatalos bécsi találkozójuk második napján. Heiko Maas német külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy a terv "nem túl konstruktív", és túl sok régi sebet téphet fel. Osztrák kollegája, Karin Kneissl egyenesen Afrikához hasonlította a helyzetet, ahol a gyarmati korszak után a határkorrekciók "kinyitották Pandora szelencéjét".

"A Balkán vitás kérdéseinek megoldásában elsősorban a térség stabilitását kell szem előtt tartani" - jelentette ki Johannes Hahn, az Európai Bizottság bővítésért felelős biztosa.

Óvatosságra intett Timo Soini finn külügyminiszter is, aki szerint egy ilyen alku igen kockázatos lehet, ha nincs megfelelően kidolgozva. Luxembourgi kollegája, Jean Asselborn szerint az ehhez hasonló határkiigazítások veszélyes precedenst teremthetnek a térségben.

Augusztus elején már a brit diplomácia is aggodalmát fejezte ki a régió stabilitásával kapcsolatban, amennyiben az alkura sor kerül.

A két ország kapcsolatainak rendezését szolgáló belgrádi-pristinai párbeszéd egy hét múlva, szeptember 7-én folytatódik, Vucic és Thaci Brüsszelben ül tárgyalóasztalhoz.

A zömében albánok lakta kétmilliós Koszovóban becslések szerint mintegy 120 ezer szerb él, nagyrészt az északi részen.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS