Érsek Árpád Kínában tárgyalt a vasúti teherszállítás új üzleti lehetőségeiről

hirek.sk | TASR 2019. november 05., 15:36

Érsek Árpád közlekedési miniszter kedden Sanghajban tárgyalt kínai kollégájával, Li Xiaopenggel a vasúti teherszállítás új üzleti lehetőségeiről. A két miniszter aláírt egy egyetértési megállapodást, amelynek deklarált célja megteremteni a Kína és Európa közötti, Szlovákián keresztül történő vasúti teherszállítás szükséges feltételeit.

Fotó: TASR

Érsek ezzel kapcsolatban rámutatott:

Szlovákia olyan tranzitországgá válhat, amely biztosítja a kínai áruk átpakolását a széles nyomtávú vasútról a standard európai nyomtávú vasútra, valamint azok továbbszállítását nyugat felé.

Hozzátette: már jelenleg is közlekednek tehervonatok Kínából Szlovákiába, az együttműködést azonban most rendszeresíteni kívánják. Ez azt jelentené, hogy rendszeres időközönként érkeznének hozzánk a kínai tehervonatok, amelyeket a visszaúton is kihasználnának áruszállításra. A Kína és Szlovákia közötti vasúti teherszállítás rendszeresítése számos üzleti előnnyel járna a szlovák vasúti közlekedésre nézve.

„Az államnak elsősorban az a feladata, hogy biztosítsa a szükséges feltételeket. A többi az adott ágazatokban dolgozó cégeken múlik” – jegyezte meg Érsek.

A tárgyalásokat követően mindkét fél leszögezte, hogy kész biztosítani a két ország közötti közlekedés és logisztika támogatásának feltételeit.

A tervek között szerepel közös munkacsoportok létrehozása, továbbá közös részvétel a nemzetközi kiállításokon és vásárokon, nem utolsó sorban pedig a kölcsönös információcsere az intermodális szállítás fejlesztése területén.

A dunaszerdahelyi Metrans vállalat termináljába október elején futott be az első, Hszian városából érkező tehervonat.

A szlovákiai célállomás elérése előtt át kell pakolni a konténereket a széles nyomtávú vasútról a standard európai nyomtávú vasútra. Az átrakodásra a kisdobrai kombinált szállítási terminálon kerül sor, amely az egész tranzitútvonal egyik legfontosabb pontja. A szlovák vasúti teherfuvarozó céghez (ZSSK CARGO) tartozó, két portáldaruval felszerelt terminál átrakodási kapacitása évi 200 ezer konténer. Az árukat cseh, magyar, osztrák és szlovákiai ügyfelek címére szállítják ki.

0 HOZZÁSZÓLÁS