Donald Trump amerikai elnök Japánban

hirek.sk | MTI 2019. május 26., 16:07

Donald Trump amerikai elnök a hétvégét és a kezdődő hét első napjait Japánban tölti.

Donald Trump és Abe Shinzo Fotó: The Yomiuri Shimbun

Donald Trum vasárnap Tokióban igyekezett eloszlatni a phenjani rezsim legutóbbi rakétatesztjével kapcsolatos aggályokat és bizakodott abban, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető be fogja tartani ígéreteit. 

Twitter-oldalán azt írta, hogy Észak-Korea kilőtt néhány kisebb fegyvert, s ez zavarta néhány emberemet és másokat, de nem engem. Bízom abban, hogy Kim főtitkár be fogja tartani a nekem tett ígéretét.

Szombaton John Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója Tokióban egy kerekasztal-beszélgetésen arról beszélt, hogy Észak-Korea megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) határozatait legutóbbi rakétatesztjével. A kommunista rezsim május 9-én feltehetően rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat tesztelt, amelyeket egy északnyugati bázisról indítottak el a Japán-tenger felé komoly aggodalmakat okozva a szigetországban. Szakértők azt gyanítják, hogy Phenjan új rakétákat próbált ki.

Az amerikai elnök  vasárnap golfozott Abe Sindzóval, majd megtekintett egy szumó mérkőzést a hétfői csúcstalálkozó előtt, amelyen a japán kormányfővel a kétoldalú kereskedelem kérdései mellett megvitatják az Észak-Korea, Kína és Irán okozta problémákat is.

Képgalériánk:
Trump átadja a trófeát Hideki Asanoyama szumóbajnoknak Fotó: The Yomiuri Shimbun

Hétfőn ő lesz az első külföldi vezető, aki a május elsején beiktatott Naruhito császárral találkozik.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS