2019. május 12., 12:56

Csáky Pál: Az uniónak reformokra van szüksége

A radikalizmus előretörésével minden bizonnyal bonyolultabb lesz az Európai Parlament - mondta el Csáky Pál Európai Parlamenti képviselő-jelölt a TASR hírügynökségnek.

Csáky Pál
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: TASR

Csáky Pál ugyan egyetért abban, hogy az Európai Unió nem problémamentes, de a Brüsszelt érintő populista kritikákat elutasítja. Szerinte fontos a megoldások keresése. A hírügynökségnek készített beszélgetés során azt is elmondta, olyan analízis kidolgozását javasolja, amely rámutat arra, mi működik az EU-ban és mi nem. A kompetenciák újbóli elosztását is javasolná, mivel némelyiket nemzeti, illetve regionális szintre utaltatná vissza.

A TASR hírügynökség kérdezte Csáky Pál Európai parlamenti képviselő-jelöltet.

Miben segíthet az Európai Parlament az olyan kis országoknak, mint Szlovákia?

Az Európai Uniónak mi, Szlovákia állampolgárai is részei vagyunk. Ezért számunkra sem mindegy, hogy mi történik itt. Ha a nagyobb országoknak problémái vannak, akkor nekünk is. A mi érdekünk is tehát, hogy minden rendben menjen. Egy nagy család vagyunk, és örülök annak, hogy mi is tagjai vagyunk az Uniónak. Egyéb megfelelő alternatívát nem ismerek.

Annak ellenére, amit Ön mond, az emberek és a képviselők egy része is azt állítja, hogy az EU folyamatosan parancsolgat nekünk, mintha mi nem tudnánk megoldani a dolgainkat. Hogy látja ezt Ön?

Nem hiszem, hogy az EU-t illető túlzott kritika jogos lenne. Nincs rendben az az állítás sem, miszerint csakis Brüsszel tehet mindenről. Szlovákia ugyanúgy a döntési folyamat részese az Európai Parlamentben és az Európai Bizottságban. A szlovák miniszterelnök és miniszter beleegyezése nélkül nem történhet semmilyen komolyabb döntés. Mi is felelősek vagyunk az EU döntéseiért. A másik oldalon viszont reálisan látom azt is, hogy az Európai Uniónak gondjai is vannak. A gondok ellenére azonban gazdaságilag sokkal erősebb ma az Unió, mint öt éve volt. Politikailag azonban sokkal rosszabbul állunk. Itt a brexit, az Unió állampolgárainak védelmi kérdései, a migráció meg nem oldott problematikája. Az euró ugyan stabil, de Görögország eladósodottsága, az olasz és spanyol költségvetési gondok nincsenek megoldva. Ezekből kiindulva lesz mit tennie az új Európai Parlamentnek.

Ön szerint is vannak gondok az Európai Unióban. Egyetért azzal is, hogy reformokra van szükség?

Egyetértek. Remélem azt is, hogy tényleges megoldásokat lehet majd találni. Ami a migrációs politikát illeti, meg kell erősíteni az Unió belső határait, és olyan projektekre is pénzt kell áldozni, amelyek segítenek a problémák forrásait illető országoknak. Nagyobb összegekről lenne szó, de ez egyfajta adóként értelmezhető, amellyel Afrika és Ázsia problémás területein stabilizálhatnánk a helyzetet. Ami a biztonságot illeti, két javaslat kidolgozásában is részt vettem, amelyek hatékonyabbá teszik a rendőri szervek, a határvédelem és a titkos szolgálatok munkáját. A brexit esetében azonban nem a mi kezünkben van a döntés. Úgy gondolom azonban, hogy a folyamat nem úgy fog lejátszódni, ahogy azt a tervezői elképzelték. Én személy szerint üdvözölném, ha Nagy-Britannia megváltoztatná korábbi döntését, talán egy újabb népszavazást is el tudnék képzelni az ügyben.

Fotó:  TASR

Mi foglalkoztatná leginkább, amennyiben újra megválasztanák?

Ha bejutnék az Európai Parlamentbe, első javaslatom az lenne, hogy készítsünk egy felmérést arról, hogy mi nem működik megfelelően az Unióban, valamint a kompetenciák újra elosztását is javasolnám. Vannak olyan megoldásra váró problémák, amelyekkel mélyebben kellene foglalkozni, és vannak olyanok, amelyeket nemzeti vagy regionális szintre kellene áthelyezni.

Mire gondol konkrétan?

Példának vegyük a regionális politikát. Vagy néhány kulturális tevékenységet. Elvégre sosem fogunk létrehozni egységes Uniót a nyelvek terén. De a nyelvi egységesítés nem is lenne szerencsés. Európa akkor lehet erős, ha a benne élő nemzetek megtarthatják saját kultúrájukat. Ebben a kérdésben nem tartom szerencsésnek a központosítást, hanem pontosan ennek ellenkezőjét.

Miben tudná elképzelni a szorosabb együttműködést?

Vannak olyan területek, amelyek már most is szorosabb együttműködés keretében működnek. Ilyen például az eurózóna, amelybe nem lépett be minden tagállam, de országunknak ez ad egyfajta gazdasági stabilitást. A schengeni övezet is egy ilyen együttműködés eredménye. Tehát a polgárok és a határok biztonságának kérdése, valamint a gazdasági együttműködés jó példák a közös munka előremutató hatásaira. Jó lenne a tudományos-kutatási munkálatokat, valamint annak eredményeinek felhasználást az ipar területén szorosabb együttműködés keretében megoldani. Kína és más országok olyan sebességgel haladnak ezen a téren, hogy nekünk is dinamikusabbaknak kellene lennünk.

Ezen analízisek kidolgozása mellett mivel foglalkozna még?

Abszolút elsőbbséget élvez a biztonság kérdése. Eddig is foglalkoztam ezzel, és ezután is szeretnék. Azok az egyének, akik bármiféle módon konfliktusba kerültek a törvénnyel, egy speciális rendszerbe kellene hogy kerüljenek, hogy ezután nyomon lehessen követni a mozgásukat. Szintén megoldásra vár a migráció széles problémaköre. Ez persze világszintű probléma, nem csak Európának van vele gondja. Továbbá az euró stabilitásával is foglalkoznék, és mivel a magyar kisebbséget képviselem, a kisebbségek gondjai és az emberi jogok kérdése is nagyon fontos számomra.

Miért annyira alacsony Ön szerint az európai parlamenti választásokon a részvétel, miközben az emberek a felmérések szerint bíznak az európai intézményekben?

Az emberek azt hiszik, hogy Brüsszel messze van. De ez tévedés, mert az Unió minden döntése minket is érint. Ez talán egy régi berögződés lehet, amikor Prága, Budapest, Bécs vagy éppen Moszkva döntött rólunk. Az embereknek még mindig olyan érzésük van, hogy nem szólhatnak bele a döntésekbe. De pont most, a választásokkor ezt megtehetik. Én igyekszem elmondani azt, hogy mit teszek képviselőként, igyekszem előrevetíteni az elképzeléseimet, bemutatni a programomat, elmondani az embereknek a prioritásaimat.

Európában növekszik a szélsőségesség. Az előrejelzések szerint az Európai Parlamentbe is több szélsőséges párt juthat, mint eddig. Nem gondolja, hogy ez negatívan fogja befolyásolni az EP működését?

Az új Európai Parlament mindenképpen bonyolultabb lesz, mint korábban volt. Több olyan párt képviselője is bekerülhet, akik nem tartoznak majd egyik frakcióhoz sem. Észre kell azonban azt is venni, hogy az EU-hoz kritikusan álló pártoknak olyan társadalomban van csak létjogosultságuk, amelyekben a standard pártok valamilyen hibát követnek el. Meg kellene nyitni azokat a témákat, amelyekkel a kritikusok előállnak, és elmagyarázni az embereknek, miért nem reális az adott kritika, és mi milyen megoldásokat nyújtunk ezekre a kérdésekre.

Gazdasági stabilitás, élhető élet – a másik oldalon pedig a korrupció

Milyen pozitívumokat hozott Ön szerint számunkra az Európai Unió?

A nyugalom, az állampolgárok és a termékek szabad mozgása az euró bevezetése is stabilitást eredményeztek, valamint a munkaerő áramlása is pozitívan befolyásolta a gazdaságot. Ennyire alacsony munkanélküliséget még sosem mutatott ki az ország, mint jelenleg. A politikai légkör, a szabadság, amelyben élhetünk, az európai normák mind jó hatással vannak az életünkre. Gondokat abban látok, amikor ezeket a normákat nem tartjuk be. Például a Szlovákiában tapasztalható korrupció mértéke egy nagyon komoly gond. Egy újságíró meggyilkolása elfogadhatatlan. Az olasz maffia befolyása az ország magasabb politikai köreibe elképzelhetetlen - ez meg is lepett mindenkit. Az Európai Unió mindezeket látja, és igyekszik is megoldani.

Brüsszel jól teszi a dolgát? Hiszen Szlovákiának gondjai vannak az uniós támogatások lehívásával, a mezőgazdaság dotációk körüli gondok is régebbi gyökerűek, csak most kerültek igazán napfényre. Miért nem oldották ezeket a gondokat már korábban, csak most, az újságíró-gyilkosság után?

Ez ügyben valószínűleg nem teszi jól a dolgát. De ezek a gondok elsősorban a nemzeti szervek felelősségi körébe tartoznak. Az új Európai Parlament és Európai Bizottság minden bizonnyal komolyabban foglalkozik majd ezekkel az ügyekkel. És nem azért, hogy kritizálják Szlovákiát, hanem azért, hogy a támogatások oda jussanak, ahová kell. A szlovákiai korrupciós problémákat valószínűleg megoldaná a mostani kormány cseréje is, mert a mostani koalíciót elsősorban a korrupció tartja össze.

Az Európai Uniót az emberek hozták létre, ezért tökéletlen, mint maguk az emberek

A politikusok és az elemzők is úgy látják, hogy az Európai Unió egy jó dolog. De megjelentek olyan elképzelések is, miszerint nem tarthat örökké. Hogy látja ezt Ön?

Az Európai Uniót az emberek hozták létre, ezért tökéletlen, mint maguk az emberek. Rajtunk múlik, hogy képesek vagyunk-e javítani azokon a dolgokon, amelyek nem működnek megfelelően. A közös Európa sosem működött korábban olyan jól, mint manapság. Békében élünk, gazdaságilag stabilak vagyunk. Jelenleg nem létezik jobb választás ennél. A brexittel kapcsolatos gondok mellett is úgy gondolom, hogy az európai huszonhetek a legjobban működnek együtt egész eddigi történetük során. Személy szerint remélem, hogy nem 27, hanem 28 tagú marad az Unió, de ez a döntés Nagy-Britannia kezében van.

Csáky Pál
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.