A rossz hírek után egy bizakodásra okot adó hír

hirek.sk | MTI 2019. április 16., 09:40

Sikerült megmenteni a párizsi Notre Dame székesegyház kőből készült szerkezetét és tornyait a teljes pusztulástól - közölte hétfőn késő este a francia tűzoltóság egyik vezetője.

A katedrális belseje Fotó: Philippe Wojazer/AFP
A gótikus székesegyházban, a francia főváros egyik jelképében a kora esti órákban keletkezett a tűz, a lángok a világhírű épület felső részében pusztítottak. A tűz következtében összeomlott a felújítás alatt álló katedrális kúp alakú tornya, a huszártorony, és a teljes tetőszerkezet odaveszett. A tűzoltóság közölte: egy tűzoltó súlyosan megsérült a mentés során.

A székesegyház nyugati részében álló két tornyot is sikerült megmenteni - mondta Jean-Claude Gallet a párizsi tűzoltóság vezetője a helyszínen, aki szerint a tűzoltók majdnem egy órán át vizsgálták át elemlámpákkal az északi torony tetőszintjeit.

Gallet szerint a tűzoltási munkálatok továbbra is tartanak, s még mindig fennáll a veszélye annak, hogy egyes belső szerkezeti elemek összeomolhatnak. Elmondta, hogy a tetőszerkezet kétharmada elpusztult. Hozzátette: az éjszaka folyamán igyekeznek majd lehűteni a felhevült épületet.

Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere közölte: a környéken lakókat kimenekítették arra az esetre, ha beomlana a székesegyház. Hidalgo a tűzoltóságra hivatkozva azt is közölte, hogy van remény a két harangtorony megmentésére.

André Finot, a Notre Dame székesegyház szóvivője korábban elmondta, hogy a kegytárgyak egyelőre biztonságban vannak a sekrestyében lévő Kincstárban. Az ANSA olasz hírügynökség szerint a megmenekült relikviák között van Szent Lajos király tunikája és Krisztus töviskoronája is, amelyet a hagyomány szerint Szent (IX.) Lajos gyűjtött be a Szentföldről. A párizsi ügyészség időközben bejelentette: egyelőre balesetként kezelik a keletkezett tüzet. A vádhatóság korábban kizárta a gyújtogatást, illetve egy esetleges terrorcselekményt.

A bécsi tűzoltóság egyik szakértője az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva kifejtette, hogy mennyire kényes feladat a Notre Dame-ban megfékezni a lángokat, nem utolsó sorban az épületet alkotó felhevült mész- és homokkő miatt.

"Egy laikus számára a tűzoltási nehézségek szinte elképzelhetetlenek: az ilyen templomok tetőszerkezete rettentő mennyiségben tartalmaz régi faanyagot, ami nagyon jól ég" - mondta Christian Feiler. A felizzott köveket hideg vízzel leönteni pedig végzetes lehet, mert ettől az anyag megrepedezne, legrosszabb esetben pedig az egész épület összeomolhat - tette hozzá a szakértő.

0 HOZZÁSZÓLÁS