2022. február 21., 16:18

Veszélyben az egyetemek autonómiája? 67 kar tiltakozott ma

A Szlovákiában működő 106 egyetemi kar közül 67 csatlakozott a Felsőoktatási Tanács mai tiltakozó akciójához.

A diákok és az oktatók a februárban második olvasatba utalt felsőoktatásitörvény-módosítás miatt tiltakoznak
A diákok és az oktatók a februárban második olvasatba utalt felsőoktatásitörvény-módosítás miatt tiltakoznak
Fotó: TASR

A diákok és az oktatók a februárban második olvasatba utalt felsőoktatásitörvény-módosítás miatt tiltakoznak. A felsőoktatás résztvevői szerint a módosítás veszélyezteti az egyetemek önkormányzatiságát. 

"A módosítás értelmében továbbra is lehet kari tanácsot választani, de elveszik tőle a dékánválasztás jogát, ami az egyik legfontosabb joga" – mondta Pavel Neogrády, a Felsőoktatási Tanács tagja. Azt is kifogásolják, hogy a szenátustól elvennék a gazdasági jogköröket.

Juraj Šteňo, a Comenius Egyetem Orvosi karának dékánja szerint az intézkedés felszámolja az egyetemek önkormányzatiságát. "A dékán nem a szenátus, tehát az egyetem képviselői által lesz választva, hanem egy hétfős bizottság fogja választani. Egy hétfős bizottságot sokkal könnyebb befolyásolni, mint egy nagy létszámú kari tanácsot" – mondta. A dékán szerint így az alkalmazottak motivációja is elveszik, hogy befolyásolják a munkakörnyezetüket a kar első emberének megválasztásával.

A Nagyszombati Egyetem is csatlakozott a tiltakozáshoz. "Félünk, hogy politikai befolyás alá kerülünk" – mondta a Pedagógiai Kar dékánja, Viera Peterková. 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.