2021. december 12., 10:47

Sűrű nap vár a képviselőkre kedden, több fontos törvényjavaslat sorsa eldőlhet

Kedden ismét összeülnek a parlamenti képviselők, hogy megvitassák az egyes törvényjavaslatokat.

szlovák parlament
Fotó: TASR/AP

Az ülésnapon főként azok a törvényjavaslatok kerülnek terítékre,

amelyeket rövidített jogalkotási eljárás keretén belül tárgyalnak meg.

Döntés születhet a jövő évi állami költségvetésről és a kórházreformról is.

A parlament gyorsított eljárásban dönt például az elektronikus hírközlési törvény módosításáról, amelynek célja, hogy jobban ki lehessen szűrni a külföldről érkező fertőzötteket.

A másik olyan törvényjavaslat, amelyet gyorsított eljárásban fogadna el a parlament, az emissziós kvótákról szóló törvény módosítása. A módosítás célja a Modernizációs Alap megfelelő működésének biztosítása, beleértve az abból származó pénzmozgásokat is. Szlovákia 120 millió eurót kaphat az Európai Beruházási Banktól. Ezeket fűtési ágazatra és a megújuló forrásokból előállított villamosenergia-termelés támogatásra kell fordítani.

Az utolsó ilyen napirendi pont, amelyről gyorsított eljárásban szavaz a parlament, a kereskedelmi törvénykönyv módosítása. Ez lehetővé tenné azoknak a cégeknek és vállalatoknak a működését, amelyek nem teljesítették a betétek szerződési feltételeit, és emiatt törölték őket a cégjegyzékekből.

A nap végén a képviselőknek dönteniük kellene a jövő évi költségvetés sorsáról is, amelyhez több módosító indítványt is benyújtottak.

A kórházreformról is határozniuk kell, a törvényjavaslat legutóbb csak az ellenzéki szavazatok segítségével került be második olvasatba.

A kormánypárti Sme rodina képviselőinek továbbra is fenntartásaik vannak a javaslattal kapcsolatosan. A reform értelmében a kórházaknak közösségi, regionális, és országos szinten kell működniük, így optimalizálnák a kórházhálózatot. A jogszabály előírja az egyetemes járóbeteg-ellátók új minimális hálózatát is a felnőttek, valamint a gyermekek és serdülők számára is.

A Sme rodinának fenntartásai vannak a nemzeti parkok reformjával kapcsolatban is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.