2019. április 24., 18:33

Szili Katalin: a nemzetek Európája nem azonos a nemzetállamok Európájával - VIDEÓVAL

Szili Katalin Csáky Pál legújabb, az európai politika jövőjét taglaló könyvének bemutatójára kapott meghívást az MKP székházába.

szili katalin az mkp-ban
Médialapozó
Fotó: ma7

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott az MKP pozsonyi székházában Menyhárt József pártelnökkel és Csáky Pállal, a párt EP-képviselőjével tartott közös sajtótájékoztatót.

Az Európai Unió politikájában nem jut kellő figyelem az őshonos kisebbségek helyzetére - hangsúlyozta Menyhárt József. A pártelnök szerint ez valószínűleg abból fakad, hogy az unió gazdasági integrációként jött létre, egyúttal számos tagállamban az őshonos kisebbségek helyzete olyan garanciális elemekkel valósult meg, ami miatt nem érzik az uniós kisebbségvédelem hiányát. Sajnálatos módon azonban az Unióban élő nemzeti kisebbségek többsége nincs ilyen szerencsés helyzetben – emlékeztett Menyhárt.

2004-ben egyszerre több olyan tagállam csatlakozott, amelyekben a kisebbségek ügye megoldatlan kérdés

– hangsúlyozta a pártelnök, aki szerint az Európai Uniónak súlyos adósságai vannak a kisebbségi jogvédelem terén.

Menyhárt emlékeztetett a Minority Safepack kezdeményezésre, amit az Európai Bizottság 2013-ban elutasított, s csak a luxemburgi uniós törvényszék döntése nyomán jegyezte be. Szlovákiában 63 ezer aláírást sikerült összegyűjteni, amiből 52 ezret az MKP gyűjtött össze. A pártelnök arra is felhívta a figyelmet, hogy

az elhíresült himnusztörvény esetleges módosítása után is ott leszünk, ahol a part szakad, a szlovák kormány továbbra is büntetni fogja nemzeti jelképeink használatát.

Menyhárt bízik benne, hogy a párt által indított petíció a kisebbségek nemzeti szimbólumainak szabad használatáért a Minority Safepack kezdeményezéshez hasonlóan sikeres lesz. A pártelnök fontosnak nevezte, milyen összetételű Európai Parlament kezdheti el a munkát a májusi választást követően. Menyhárt hangsúlyozta, az MKP teljes listával, erős csapattal vág neki az európai parlamenti megmérettetésnek.

 

Fotó:  ma7

Szili Katalin elmondta, Csáky Pál legújabb, az európai politika jövőjét taglaló könyvének bemutatójára kapott meghívást az MKP székházába. Szili hangsúlyozta, kitüntetett időpontban jelent meg ez a kötet, hiszen jövőre lesz 100 éves a magyarság szétszakítottsága, egyúttal idén 30 éve történt a rendszerváltoztatás és 15 éve vagyunk teljes jogú tagjai az Európai Uniónak, mára a Kárpát-medencei magyarok nagy része európai polgár is.

A miniszterelnöki megbízott sorsdöntőnek nevezte a májusi európai parlamenti választásokat, melynek tétje, hogy az unió képes lesz-e magát újradefiniálni a globális világban.

Eldől az is, hogy az Európai Uniónak lesz-e ereje arra, hogy ne csak a bevándorlók tömegeinek integrálásával foglalkozzon, hanem azzal a több mint 50 millió polgárral is, akik az őshonos kisebbségek soraiba tartoznak.

Nekünk magyaroknak kiemelten fontos, hogy Csáky képviselő úr tovább folytassa azt a munkát, amit az előző években elkezdett, s az uniós törvényhozás határozatban definiálta az őshonos kisebbségek jogállását. Szili hangsúlyozta, hogy a májusi választás arról is dönteni fog, hogy

az Európai Egyesült Államok eszméjét képviselők kerülnek-e többségbe, vagy pedig azok, akik a nemzetek Európájában érdekeltek, amely nem azonos a nemzetállamok Európájával.

Szili ezért kiemelten fontosnak nevezte, hogy a felvidéki magyarok minél nagyobb számban vegyenek részt az uniós választásokon.

Csáky Pál hangsúlyozta, mi magyarok nem 2004 óta vagyunk európaiak, hanem Szent István királyunk idejében, ezer éve csatlakoztunk Európához. Azt is látnunk kell, emelte ki Csáky,

az unióban, amihez csatlakoztunk, problémák is vannak, ezért európai realisták vagyunk.

Csáky a jövőre nézve kiemelten fontosnak nevezte a kontinens külső határainak védelmét, az illegális migráció feltartóztatását, a pénzügyi és gazdasági stabilitást, az emberi és a kisebbségi jogok védelmét. Az MKP EP-képviselője megoldandó feladatnak nevezte a párkányi hulladékégető ügyét, a vereknyei hulladéklerakat felszámolását és a csallóközi ivóvízbázis megőrzését. Csáky az EP-választásra utalva előre is megköszönt minden szavazatot, ami lehetővé teszi a megkezdett munka folytatását.

szili katalin az mkp-ban
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.