2023. október 4., 08:27

A Smer ragaszkodik a kormányfői székhez, Pellegrini még kivár a döntéssel

Mértéktartásra van szükség a koalíciós tárgyalásokról szóló nyilatkozatok során – fogalmazott Robert Fico, a Smer-SD elnöke a közösségi hálón a kormányalakításról szóló első tárgyalások eredményeire vonatkozó kérdésekre reagálva.

fico_pellegrini
Fotó: TASR

„Örömmel mondhatom azonban, hogy a preferált koalíciós partnerekkel folytatott tárgyalások során nem merültek fel alapvető különbségek az egyes pártok programjai között" – fogalmazott Fico egy videójában.

Rámutatott, hogy az első tárgyalások témája a kormányprogram volt, nem pedig a személyi kérdések. Azt is kijelentette, hogy a Smer azt kéri „tartsák tiszteletben a parlamenti választás eredményét.”

Fico elmondta, tájékoztatást kért Ódor Lajos jelenlegi miniszterelnöktől a költségvetés helyzetéről. „Szerdán a Smer-SD szakértői csoportja Horváth Mihály pénzügyminiszterrel és munkatársaival találkozik" - jelentette be Fico. „Minden kormányprogramnak pontos adatokra és minősített becslésekre kell épülnie" - tette hozzá, és megismételte, hogy a költségvetés konszolidációja nem mehet az elért szociális eredmények rovására.

Fico azt is elvárja az Ódor-kabinettől, hogy gyorsan reagáljon Lengyelországnak és Csehországnak arra a döntésére, hogy ideiglenesen bevezeti az ellenőrzést Szlovákiával közös határain, továbbá hogy „a szerdai kabinetülés döntsön az ellenőrzésének elrendeléséről a szlovák-magyar határonon."

A nemzetiek elnöke is megerősítette a közösségi hálón, hogy intenzív tárgyalások folynak, de ezekről részleteket nem árult el. „Amíg mindenben meg nem állapodtunk, addig semmiben sem állapodtunk meg" - írta bejegyzésében Danko.
Šimečka: Tovább vizsgáljuk egy Fico nélküli koalíció lehetőségeit

Michal Šimečka, a Progresívne Slovensko (PS) elnöke továbbra is vizsgálja annak lehetőségét, létrejöhet-e egy koalíció a Smer-SD elnöke, Robert Fico nélkül, bár erre kevés az esély. „Vörös vonalak" nincsenek, a párt a megegyezésre törekszik a további tárgyalások során - tájékoztatta a TASR hírügynökséget Radovan Choleva, a PS kommunikációs osztályának igazgatója.

Túl vagyunk a lehetséges koalíciós pártok elnökeivel folytatott informális tárgyalások első körén. A jó hír az, hogy minden párt megerősítette, kész folytatni a tárgyalásokat, nem találkoztunk olyan követeléssel, amely megakadályozná a további egyeztetéseket"

- mondta Šimečka, és hozzátette, a következő fordulók után tájékoztatni fogja a nyilvánosságot.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök Robert Ficónak adott kormányalakítási bízást. Ficó ezután bejelentette, mindent megtesz, hogy kormányt tudjon alakítani.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.