2024. február 7., 14:28

Új kihívások a médiaszakma előtt, avagy újságírás az internet korában

Mit tehet a figyelem elérése érdekében a média akkor, amikor a médiafogyasztók koncentrálóképességének időtartama (attention span) rohamosan csökken? Hogyan lehet az internetes keresőmotorok érdeklődését felkelteni a tartalmaink iránt? Milyen ma egy SEO-optimalizálásnak mindenben eleget tevő internetes újságcikk? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ az a szakmai délután, amelyet március 7-re hirdetett meg a komáromi Villa Camarum Polgári Társulás, s amelynek médiapartnere a Ma7 médiacsalád.

Új kihívások a médiaszakma előtt

„Polgári társulásunk alapvető célja, hogy értékteremtő és az újdonság varázsával ható rendezvényeket szervezzen Komáromban.

Jómagam sajtóreferensként, televíziósként és civil aktivistaként is dolgozom. Nemrég eljutottam a visegrádi Kárpát-medencei Médiatalálkozóra, ahol meghallgathattam Toót-Holló Tamásnak, a Magyar Nemzeti Médiaszövetség elnökének előadását, ami lenyűgözött. Bár a középkorosztályhoz tartozik, sokkal jobban képben van az internetes trendekkel kapcsolatban, mint sok fiatalabb szakember, aki a sajtó területén dolgozik. S mivel ott nem volt lehetőség arra, hogy kibontsunk egy-egy kérdéskört, ezért gondoltuk azt, hogy polgári társulásunk kis közösségi központjában, a Zichy-pontban megszervezzük a szakmai találkozást, ahová meghívjuk Toót-Holló Tamást, aki előad és utána műhelymunkára is sort kerítünk”

– tájékoztat a rendezvényről Kiss Réka, a Villa Camarum Polgári Társulás elnöke.

Abban egészen biztosak lehetnek a résztvevők, hogy izgalmas kérdésköröket járnak körbe a délután során. Az előadó közérthetően fogja elmagyarázni többek között, hogyan lehet úgy sajtóanyagot formálni, hogy az kedvezzen a Google keresőmotorjai számára, és felvázolja azokat a kihívásokat is, amelyek most a sajtóban dolgozók előtt állnak.

Vajon szükség van-e még a klasszikus értelemben vett újságírásra? Vagy a munkát helyettünk már jórészt elvégzi a mesterséges intelligencia? Ezekre a kérdésekre próbálunk választ találni a műhelymunka során. Akik nem ma kezdtük a szakmát, mind látjuk, hogy amit annak idején tanultunk, az köszönőviszonyban sincs azzal, ami most van. Fontos tudnunk, ki a ma olvasója, médiafogyasztója, milyen tartalmakat igényel és milyen formában. Megfelelni az új igényeknek nagy kihívás, de lehetőség is a sajtómunkások számára. Ez pedig optimizmusra sarkallhatja a szakma jövőjét féltő csüggedőket is”

– teszi hozzá Réka.

A délután 13.00-16.00 óra között sorra kerülő eseményre elsősorban a szakma képviselőit – újságírókat és kommunikációs szakembereket – várják, de minden komoly érdeklődőt szívesen fogadnak. A társulás törekvése az, hogy értő közösség jöjjön össze, ahol sok kérdés felmerül és mód lesz az együttgondolkodásra. A résztvevők oklevelet is kapnak.

A részvétel díjmentes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni lehet a villa.camarum@gmail.com e-mail-címen.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.