2023. december 6., 13:49

Szlovák nevet kapnak a csallóközi vonatok

December 10-től a Leo Express szállítja az utasokat a Pozsony-Komárom vasútvonalon, szerdán pedig az is kiderült, milyen nevet kapnak az új vonatok.

Leo Express
Fotó: Leo Express

"Volna ötlete a vonatok elnevezésére, amely tükrözi az utazás szellemét, a régió történelmét, vagy olyan névre gondolt, amit viccesnek és eredetinek talál? Ossza meg velünk! Ha az Ön ötlete lesz a nyertes, akkor ez a név szerepel majd a vonatokon" - írta november közepén hivatalos oldalán és a közösségi felületein a cseh vállalat, s november végéig közel 400 javaslat érkezett a vonatok nevére.

A Leo Express ma hirdette ki, hogy melyik javaslat lett a győztes, ezek alapján vasárnaptól a Csallóközben a "Dunajská Strela" elnevezésű vonatok közlekednek majd, vagyis szlovák ötlet győzött, amely dunai rakétaként, nyílként, lövésként is fordítható, s egyértelműen Dunaszerdahely szlovák elnevezésére utal.

A győztes elnevezés gazdája egyébként éves bérletet nyert a Pozsony - Komárom útvonalra és ajándékcsomaggal is gazdagodott, de mint kiderült, négyen is hasonló javaslatot küldtek, így ők is meglepetésre számíthatnak. Más kérdés, hogy az elnevezés kiválasztása megmutatta, a magyar vonatkozású vagy kétnyelvű javaslatok nem jártak sikerrel, pedig több olvasónk is jelezte, hogy ezeket is elküldték.

A cseh társaság vonatai december 10-től fognak közlekedni a Pozsony-Dunaszerdahely-Nagymegyer-Komárom vonalon. Összesen 21 szerelvényt biztosítanak majd a vonalon, mindegyik közel 240 férőhelyes, ebből 140 ülőhely. A társaság közlése szerint így több lesz a férőhely csúcsidőben is, amikor Dunaszerdahely, Úszor és Pozsony között 20 percenként indulnak vonatok. 

A jegyárak Komárom-Pozsony között elméletileg változatlanok maradnak, de olvasóink jelezték, nem minden távon, ezzel a témával hamarosan külön cikkben foglalkozunk.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről. 

Hozzászólások

Fehér István 2023. 12. 07., cs - 06:59

Mondhatnánk gúnyosan, viccesen, hogy mily' meglepő... Csak az a bibi, hogy ebben a felvidéki magyarságnak milliónyi "szerepe" van! Kezdve az "itt íllünk"-től a magyar gyermekek gyökértelenítése - szlovák iskolákba való beíratásáig! A szinte maroknyivá zsugorodott gerinces felvidéki magyarok pedig le vannak "kirekesztőzve", fasisztázva, szélsőségesezve, "magyarkodózva". A kérdés tulajdonképpen most sem egy ideig-óráig működő/nem is működő vonat neve, hanem a kérdés ennél sokkal mélyebb: mikorra fogyunk már el már a Csallóközből is!?