2022. december 19., 11:38

Súlyos függőséget okozhatnak a nyugtatók! Mégis egyre többen szedik

A nyugtalanság, frusztráltság, heves szívdobogás és álmatlanság. Ilyen problémákkal egyre többen küszködnek Szlovákiában is. Az elmúlt két év covidos időszaka és a szomszédban dúló háború, sokakat kibillentettek lelki nyugalmukból. Az orvosok évente több mint hétmillió adag nyugtató hatású gyógyszert írnak ki a rászorulóknak!

gyógyszer
Fotó: unsplash.com

Drámaian növekszik a nyugtató hatású gyógyszerek használata. 2015 óta 13 százalékkal emelkedett a szorongás és stressz oldására szolgáló orvosságok fogyasztása.

Úgy fest, mintha Szlovákiában szinte minden ember legalább időszakosan ilyen készítményekhez nyúlna, állapította meg Zuzana Kamendy, a Drogfüggőségi Intézet vezetője.

Miközben ezek olyan gyógyszerek, amelyek súlyos függőséghez vezethetnek. Mi több, sokszor nehezebben gyógyíthatók, mint a kábítószer-függőség. Ráadásul akár már két hét alatt rájuk lehet szokni.

Legfeljebb négy hétig kellene szedni ezeket a szereket, mondta Ľubomír Okruhlica, a Kábítószer-függőséget Kezelő Központ igazgatója. Akik ugyanis sokáig szedik, idősebb korban a demencia tüneteit produkálhatják.

Érdekesség, hogy gyógyszerfüggőségben inkább a nők szenvednek. A szakemberek úgy vélik, ez a családért és háztartásért való felelősséggel függ össze.

Ha a szorongásos időszak elhúzódik, akkor célra vezetőbb a terápia és életmódváltás. Ez viszont többnyire időigényes.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.